La Fundació La Caixa ha atorgat 5.213 beques per ampliar la formació de joves talents i d’investigadors espanyols i estrangers des que es va posar en marxa el programa de beques l'any 1982. Els becats han pogut fer gràcies als ajuts estudis de postgrau, doctorat o recerca postdoctoral a les millors universitats i centres de recerca del món.
Entre les disciplines triades pels becaris destaquen ciències de la vida (682 becats), enginyeria i tecnologia (647), medicina i salut (445), empresa (340) i filologia i lingüística (300). El programa de beques té una reconeguda trajectòria i és un referent a la comunitat universitària i científica. És el més important dels que promouen en aquest àmbit entitats privades d’Espanya, tant pel nombre de beques convocades com pel rigor en el procés de selecció, la varietat de les disciplines i la dotació econòmica de cada beca. El programa es distingeix per l’atenció especial i el seguiment personal que s’ofereixen al becari abans, durant i després de la beca.
Programa transformador
"Som davant d’un programa veritablement transformador, capaç de canviar completament la vida de les persones que accedeixen a la beca, ja que es poden formar a les millors institucions", ha assegurat el president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé. Apostar per aquests talents, sosté Fainé, "és fomentar també el canvi i la millora del conjunt de la societat, ja que l’avanç científic, la recerca i l’educació són, sens dubte, el motor del progrés".
Els becats
Els receptors dels ajuts formen part de l’Associació de Becaris de La Caixa, comunitat que s’ha convertit en un clúster d’excel·lència, format per professionals de tots els àmbits. És el cas de l’informàtic, físic i filòsof Sergio Boixo (University of New Mexico, 2003), que ha liderat a Google una fita històrica de la tecnologia en dissenyar i dirigir una computació quàntica capaç de reduir a minuts càlculs que requeririen segles. O el de l’economista Mar Reguant (MIT, 2005), que ha estat escollida pel president de França, Emmanuel Macron, per assessorar el govern en matèria de canvi climàtic en el marc d’un nou comitè d’experts que abordarà com serà el món després del coronavirus.
També hi ha exemples de nombroses sinergies i col·laboracions. És el cas de David Martín Porras (University of California-Los Angeles, 2005), Pablo Gómez-Castro (New York Film Academy, 2008), Elisa Lleras (Columbia University, 2007), Elia Urquiza (California Institute of the Arts, 2006) i Carlos Marqués Marcet (University of California-Los Angeles, 2007), cofundadors de la productora de cinema, televisió i publicitat La Panda, impulsada per cineastes espanyols establerts a Los Angeles, l’objectiu de la qual és unir forces en aquest àmbit i ajudar altres productores espanyoles a obrir-se camí a Hollywood.
Els inicis
El programa de Beques de postgrau a l’estranger va néixer el 1982 amb l’objectiu de promoure la mobilitat en un moment en què anar a estudiar a altres països era un privilegi reservat només a uns pocs. Avui dia, aquestes beques continuen impulsant la mobilitat del talent i permetent que joves estudiants brillants cursin un màster o un doctorat en universitats d’Europa, de l’Amèrica del Nord (els Estats Units o el Canadà) i de la zona d’Àsia-Pacífic (Austràlia, Corea del Sud, l’Índia, el Japó, Singapur i la Xina).
Des de l’inici del programa de Beques l’any 1982, la Fundació La Caixa ha destinat una inversió de 304,8 milions d’euros a la formació d’estudiants i a l’impuls d’investigadors. El primer any, el programa va disposar d’una dotació de 368.000 euros, i en la convocatòria de l’any 2020 la inversió ha estat de 29,7 milions d’euros.