La consultora Grant Thornton ha publicat un informe sobre l'impacte de les recomanacions de la Comissió Europea per combatre la pirateria online en l'esport i altres esdeveniments en directe, que van ser publicades el 2023. I en el mateix es revela que, només durant el primer semestre de 2024, s'han detectat 5,3 milions de notificacions sobre emissions fraudulentes d'esdeveniments en directe que van rebre una petició de cessament de retransmissió.
D'aquesta xifra, només un 19%, és a dir, 980.000 denúncies van finalitzar amb la suspensió de l'emissió pirata abans que finalitzés l'esdeveniment. O el que és el mateix, quatre de cada cinc denúncies no van acabar amb la suspensió de l'emissió pirata abans del final de l'esdeveniment. Dins d'aquesta estadística, un 64% del total, és a dir, 3,4 milions de notificacions, no van ser tramitades de cap manera. Mentre que l'altre 17% (920.000) van ser tramitats pel mitjancer, però no van resultar al tall de l'emissió. Unes dades que posen de manifest el forat negre pel qual s'escapen gran part dels esforços de la lluita contra el frau audiovisual.
En relació amb els destinataris d'aquestes denúncies, d'acord amb aquest informe, durant aquests primers sis mesos de 2024 s'han notificat un total de 3,82 milions de denúncies que anaven dirigides als proveïdors de servidors en els quals s'allotgen llocs que emeten contingut fraudulent, la qual cosa representa un 72% del total. I d'elles, només un 12% va acabar en la suspensió de l'emissió per part d'aquests servidors.
D'altra banda, l'informe revela que un 11% del total de notificacions van ser dirigides a les plataformes online, de les quals contrasta que el 89% de les mateixes sí que van acabar en el cessament de la retransmissió. I és que, com esmenta l'informe, una gran part d'aquestes denúncies a plataformes online (81%) estaven fonamentades en acords de cooperació per retirar contingut audiovisual no autoritzat.
Aquest percentatge "és significativament més gran que el 2% de les notificacions que van ser tramitades contra els proveïdors de serveis, la qual cosa demostra l'impacte positiu d'aquests acords de cooperació" amb els mitjancers, conclou l'informe.
L'informe també destaca la magnitud d'aquesta problemàtica que afecta la cadena de valor del lleure i entreteniment, ja que les dades reflecteixen que "en molts casos es fa cas omís de les notificacions". L'estudi de Grant Thornton està basat en les dades aportades per la Coalició de Continguts en Viu (LCC, per les seves sigles en anglès), conformada per diversos organismes que involucren entitats globals de l'esport com a Premier League, LALIGA, Bundesliga, Sèrie A, Moto GP, Ryder Cup, ITF (Federació Internacional Tennis), UEFA, FIFA, European Leagues, ECA, etcètera.
En l'estudi també es recullen les recomanacions que la Comissió Europea va realitzar als països membres per lluitar contra el frau audiovisual. Entre elles, la Comissió afirmava que "les retransmissions no autoritzades d'esdeveniments en directe tenen un impacte significatiu en els ingressos dels organitzadors d'esdeveniments i dels organismes de radiodifusió. El desenvolupament de la tecnologia i les infraestructures ha fet cada vegada més difícil per als Estats membres gestionar el seu impacte en l'economia i la comunitat".
Així mateix, l'organisme comunitari reconeix en aquestes recomanacions de les que es fa eco l'estudi que "la transmissió i retransmissió d'aquests esdeveniments requereix una inversió significativa i contribueix al creixement econòmic i a la creació d'ocupació. La pèrdua d'ingressos per la retransmissió no autoritzada d'aquests esdeveniments té un impacte substancial a tota la cadena de valor".
La indústria del futbol professional representa un 1,44% del PIB nacional a Espanya, sense anar més lluny. Organitzacions a nivell nacional com LALIGA, que està liderant la lluita contra el frau audiovisual a Espanya, així com altres competicions i cadenes de televisió internacionals, ja venien denunciant repetidament algunes de les conclusions que reflecteix ara aquest informe de Grant Thornton.
Concretament, la inacció de mitjancers com Google, X o Cloudflare, que el seu president Javier Tebas ha qualificat com de cooperadors a tot el procés del frau audiovisual. Així mateix, LALIGA també venia reclamant una legislació conforme que permeti el bloqueig de partits en directe abans de l'acabament dels mateixos.