L'enquesta sobre l'evolució de la pime industrial catalana el 2021 i que recull les perspectives pel 2022 que elabora PIMEC indica que tres de cada quatre indústries han patit l'impacte de la crisi de subministraments, de matèries primeres i l'increment del cost energètic. Per aquest fet, el 54% d'aquestes diuen que s'han vist obligades a apujar els preus als seus clients durant l'any 2021. L'altre impacte d'aquesta crisi és que el 84% de les empreses vaticinen que això afectaria els tancaments de 2021. Davant de la manca de subministraments, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha urgit el Govern a "un compromís" per combatre-la per evitar que "la indústria deixi de ser una oportunitat". Sobre la repercussió que ha tingut en els costos i el consegüent creixement dels preus als clients, del 54% que sosté que ha hagut de fer-ho, un 7% ha traslladat tot aquest increment de costos a la pujada dels preus, un 14% assegura que la balança l'han trobat entre el 50 i 99%, un 12% entre el 25-49% i el 21% restant, entre l'1 i 24%. De fet, quasi dos de cada deu organitzacions apunten que han hagut d'apujar els preus més d'un 25%.

Millora de les vendes, que encara estan lluny del nivell de 2019

Una bona notícia que traslladen des de PIMEC és que el 9,2% de les petites i mitjanes empreses del país del sector industrial van presentar un creixement de la seva activitat global el 2021. Aquesta dada millora els resultats obtinguts el 2020, quan l'activitat va caure un 11% pels efectes de la pandèmia de la covid-19, però continua estant per sota dels registres de l'any 2019. Concretament, les estadístiques de 2021 estan tres punts per sota dels nivells de 2019. En aquesta línia, el director de l'Observatori de PIMEC, Modest Guinjoan, ha posat en relleu que els resultats de 2021 "són positius", però que les dades assolides continuen sent "insuficients" i no s'han pogut recuperar els nivells previs a l'arribada del coronavirus. Respecte a la destinació de les vendes, el 46% d'aquestes tenien com a destí Catalunya, el 29% es van fer al mercat internacional i el 25% restant a la resta de l'Estat espanyol, xifres similars a les de 2020. Paral·lelament, han millorat les exportacions: quasi sis de cada deu indústries apunten que, durant el 2020, aquestes van augmentar. Tres de cada deu afirmen que van mantenir el mateix nivell d'exportacions i només un 11% va exportar menys que el 2020.

 

Pel que fa a les inversions i al volum de treballadors, la radiografia que mostra l'Observatori de 2021 és optimista: la meitat de les empreses van invertir més que el 2020 i el motiu per fer aquests desemborsaments, principalment, responien a l'objectiu de potenciar i reforçar la capacitat productiva de l'organització o per a innovar productes. En relació amb les plantilles d'aquestes pimes industrials, gairebé quatre de cada deu van incorporar més personal, mentre que la meitat ha mantingut el mateix nombre de treballadors. Aquests indicadors comporten un creixement de l'ocupació en aquest sector de l'1,8%, que milloren la dada del 2020, quan l'ocupació va caure un 2%. Guinjoan ha avisat, però, que tot i la millora, "encara no s'ha compensat la davallada de l'any 2020".

Perspectiva per al 2022

L'estudi també considera les perspectives anuals de les pimes industrials catalanes per a l'any 2022. En línies generals, es desprèn optimisme: el 50% creu que incrementarà la seva activitat global i només una de cada deu calcula un retrocés. Des del punt de vista de les exportacions, hi ha més moderació en les previsions: el 47% opina que es mantindrà el mateix nivell que el 2021 i un 37% apunta que aquestes pujaran. Pel que fa a les inversions, un 42% de les indústries assenyala que són partidaris i favorables de l'augment d'aquestes en comparació a l'any passat. Sobre les plantilles, la majoria (65%) indica que, molt probablement, mantindran el mateix volum de treballadors, mentre que una de cada quatre té intenció d'ampliar l'equip. Davant d'aquests resultats, el president de PIMEC, Antoni Cañete, recalca que "no s'han recuperat els registres d'abans de la covid" i aposta per "un nou Pacte Nacional per la Indústria per encarar la reactivació econòmica i una dotació pressupostària addicional". Cañete reclama que aquest acord sigui un "pacte de país i no de partits", "interdepartamental" i que compti amb la col·laboració i implicació del "món local". Un dels eixos que Cañete també veu fonamental és l'activació de "mesures urgents per tornar a atraure a sectors que han marxat" i que "ara podem recuperar per aquesta necessitat geogràfica que ens deixa la crisi de subministraments".