El 65% dels treballadors que actualment accedeixen al mercat laboral aconsegueixen un contracte indefinit o fix discontinu, davant el 80% que abans de l'última reforma laboral aconseguien un lloc de treball amb contracte temporal.

Així ho posa de manifest l'últim informe trimestral de l'Institut EY-Sagardoy Talento i Innovació, elaborat amb la col·laboració de Fedea, que analitza l'evolució del mercat del treball i les tendències en l'àmbit laboral fins al tercer trimestre de 2024.

L'anàlisi posa de manifest el bon comportament de l'ocupació, la caiguda de l'atur i la millora en la productivitat per hora treballada. A més, revisa les normes laborals recents i les novetats jurisprudencials, i aborda les tendències en capital humà per a 2025, incloent-hi els desafiaments i oportunitats en la mobilitat internacional de talent i les modificacions del nou reglament d'estrangeria.

També ressalta que el creixement de la remuneració s'ha moderat per assalariat, però s'ha accelerat per hora. La caiguda de la taxa de temporalitat es modera i la feina fixa discontínua creix, transcorreguts dos anys i mig des de l'aplicació de la reforma laboral. Les diferències entre l''atur efectiu' i el registrat augmenten. L'edat a què s'aconsegueix la primera ocupació legal despunta a causa del retard en la incorporació al mercat de treball de la població nativa.

La creació d'ocupació ha mantingut el seu ritme en el tercer trimestre de 2024, especialment per compte d'altri, el que ha compensat la reducció del nombre de treballadors autònoms. L'augment de l'ocupació s'ha situat entre el 0,3% trimestral CVEC (Creixement Variació Estacional i Cicle) de les persones afiliades en alta laboral a la Seguretat Social i l'1,0% dels llocs de treball. Els registres d'afiliació d'octubre i novembre anticipen un lleuger repunt de l'ocupació en el quart trimestre de 2024. Després de la DANA, l'afiliació va créixer menys de l'esperat a València.

El creixement de l'ocupació s'ha concentrat en la població de nacionalitat estrangera i en l'espanyola menor de 25 anys. La creació d'ocupació ha compensat el retrocés de les hores treballades per persona ocupada, causat per l'increment de la població ocupada que no va treballar i de la taxa de parcialitat. Es preveu que les vacants assoleixin les 153.000 CVEC en el tercer trimestre, un 4,3% més que en el segon. La taxa d'atur ha descendit fins a l'11,3% CVEC, malgrat la resistència a la baixa de l'atur de llarga durada.

Per a Fátima Báñez, presidenta de l'Institut EY-Sagardoy Talento i Innovació, "l'agenda d'Espanya el 2025 és l'agenda del talent" perquè "atreure, fidelitzar i motivar al talent serà clau perquè les empreses puguin continuar creixent i oferint serveis de qualitat". "El nostre mercat de treball té enormes desafiaments, com les altes taxes d'atur i la rotació, així com la necessitat de cobrir vacants a tots els sectors econòmics amb la formació i la capacitació en habilitats adequades. Tot això en un escenari d'incertesa en la regulació i amb una perspectiva d'increment dels costos laborals. El HCO és una eina imprescindible per afrontar amb més informació l'apassionada tasca de la gestió de persones".

El vicepresident de l'Institut EY-Sagardoy i president de Sagardoy Abogados, Iñigo Sagardoy, va indicar que "protegir els drets de les persones i garantir la igualtat en l'àmbit laboral són essencials per avançar com a societat". "A això se suma la importància de respondre amb agilitat als reptes de la mobilitat global, amb eines tecnològiques que optimitzin recursos i simplifiquin processos. La intel·ligència artificial ja està transformant com gestionem el talent en un món interconnectat. Només integrant aquests elements podrem garantir un progrés social i econòmic sòlid i durador".

Per la seva part, el soci responsable d'EY Insights Juan Pablo Riesgo va acabar que "el món del treball s'enfronta a nous desafiaments, com la digitalització, la robòtica o la transicions energètica i demogràfica. Tot això requerirà l'actualització del marc de relacions laborals, la modernització de les polítiques actives d'ocupació i la millora de la formació, a part d'una aposta decidida per l'atracció de talent.

TENDÈNCIES EN CAPITAL HUMÀ

Quant a l'apartat de Tendències en Capital Humà, aquesta edició se centra en l'estudi de mobilitat global 'EY 2024 Mobility Reimagined', que destaca els desafíos i oportunitats en la mobilitat internacional de talent. Al seu torn, es destaca l'aprovació d'una àmplia modificació del règim d'estrangeria. Aquest apartat ha estat elaborat per Josefina Botero, directora del departament de Global Immigration de People Advisory Services; Sergi Cebrián, soci a Integrated Mobile Talent de People Advisory Services; i Sergio López, soci de People Advisory Services i Líder de l'àrea de Transformació.

Según l'enquesta 'EY 2024 Mobility Reimagined', les organitzacions amb programes de mobilitat evolucionats superen amb més facilitat desafíos com l'escassetat de talent i la volatilitat económica, además d'avançar en objectius de sostenibilitat. Así, la mobilitat es consolida com un motor de resiliència i creixement empresarial.

Entre els resultats destaca que el 75% de les organitzacions té dificultats per contractar persones amb les habilitats requerides i que els empleats volen carreres més flexibles. En aquest punt, l'enquesta assenyala que el 87% dels treballadors a nivell mundial volen treballar en remot almenys dos dies a la setmana. Les companyies i organitzacions busquen més talent a nivell mundial i el 66% considera que la función de mobilitat ampliará el seu abast en els próximos tres años per respondre a noves demandes i afrontar desafío más complexos.

Les conclusions de l'enquesta revelen que el 95% de les organitzacions creu que alinear l'estratègia de mobilitat amb l'estratègia de negoci i talent té múltiples beneficis; el 89% de les organitzacions creuen que la función de mobilitat contribueix a millorar la resiliència de la seva empresa; mentre que el 80%de les organitzacions creuen que la función de mobilitat els ajuda a respondre rápidamente desafíos d'entorns canviants.

Un dels aspectes més destacats en conte a la mobilitat és l'impacte de la Intel·ligència Artificial. L'informe de l'Instituto EY-Sagardoy considera que la IA "está transformant els processos de mobilitat internacional, permetent que les empreses enfrontin els desafíos de manera más eficient i efectiva. Un dels ámbitos más destacats d'aplicación de la IA és l'automatización del compliment normatiu. La gestión de normatives legals i fiscals és un procés tediós i subjecte a errors humans, però amb la IA, és possible automatitzar la recopilación i análisis de normatives locals per determinar la millor opción de visat, seguretat social o enfocament tributari per a un desplaçament específico".