Més de 650 expositors desembarcaran la setmana que ve a Barcelona per presentar les últimes novetats del sector logístic a escala mundial. Totes aquestes novetats es presentaran al Saló Internacional de la Logística (SIL), el congrés del sector que organitza el Consorci de la Zona Franca del 31 de maig al 2 de juny i que enguany celebra la seva 22a edició on preveu superar els 12.000 visitants. Com passa amb tots els congressos, l'edició d'aquest any serà especial, ja que serà la primera edició postcovid i "arriba amb una imatge renovada", amb un nou logotip, i una major presència de noves tecnologies que permetran impulsar la generació de networking.
El congrés ha estat presentat aquest dimecres a Barcelona pel delegat del govern espanyol a la Zona Franca, Pere Navarro, i Blanca Sorigué, directora general del Consorci. L'edició d'enguany porta el títol "Logística i e-Commerce: motors de l'economia" i a més dels 650 expositors, també portarà a Barcelona més de 300 speakers internacionals al llarg de 80 sessions. Sorigué, ha destacat la presència internacional en la trobada, que suposa el 30% de les empreses i el 20% dels congressistes; a més de la participació de més de 300 'speakers' en 80 sessions. En aquesta línia, Sorigué ha recordat que el saló representa "a tota la cadena de subministraments" i que la voluntat és basar-lo en el negoci, el coneixement i el 'networking'. Navarro, per la seva part ha ressaltat la "presència de startups en el saló molt per sobre del que es preveu", que superen les 150, la qual cosa permet crear un nou teixit productiu i la creació de noves oportunitats.
Durant la seva intervenció, Navarro també ha assenyalat que la voluntat de l'organització és reivindicar que "la logística fa que el món es mogui, tal com s'ha vist amb la pandèmia". "La logística no és notícia moltes vegades perquè funciona", ha assenyalat, i ha afegit que el sector ja no treballa només per a traslladar paquets i emmagatzemar-los, sinó que està relacionat amb les noves tecnologies, la indústria 4.0 i el tractament de les dades, entre altres. Ha destacat que el sector "ha evolucionat molt ràpidament" en els últims tres anys i ha posat com a exemple el creixement del comerç electrònic.
Una altra de les novetats del congrés és la seva aposta decidida pel networking, que es dividirà, segons han explicat Navarro i Sorigué, en tres categories, la part de logística, la part de retail i una altra part dedicada a l'ecosistema de startups del sector. De fet, sobre aquest últim punt, Navarro ha insistit en el fet que el SIL 2022 vol atraure i potenciar la participació de tots aquells emprenedors i startups que puguin oferir solucions disruptives amb impacte en el sector de la logística mitjançant el startup Innovation Hub i amb la presència de més de 150 empreses emergents.
14% del PIB català
Pel que fa al sector en general, segons dades de l'Observatori de la Logística, realitzat per CIMALSA, el 2021 la logística ja representava el 14,4% del PIB a Catalunya. D'aquesta manera, la comunitat autònoma es converteix en el segon territori europeu amb més pes en el sector logístic sobre el producte interior brut, només per darrere dels Països Baixos.
El mateix estudi destaca que a Catalunya actualment hi ha 499 startups dedicades a la logística, amb 351 dedicades íntegrament al sector a Catalunya i creen 3.600 llocs de treball. El 60% es concentren a la província de Barcelona i en destaca com a activitat principal de les empreses emergents l'ecommerce, el 43% d'elles estan lligades a aquesta activitat econòmica que engloba: plataformes d'ecommerce, botigues online, gestors de plataforma i marketplaces, última milla, centres de consolidació, packaging intel·ligent, enviaments sota demanda i taquilles intel·ligents.