El 83,3% de les petites i mitjanes empreses catalanes han tingut problemes en rebre subministraments de matèries primeres i components, mentre que el 94,2% d'aquestes ha sofert un augment dels preus significatiu des de principis d'any. Així ho ha explicat el director d'economia i empresa de Pimec, Àngel Hermosilla, aquest dimecres en la presentació d'un estudi dedicat a analitzar la pujada d'aquests preus i proposar solucions per a fer-li front.
La província on s'ha produït un augment més significatiu dels preus ha estat Girona, on han crescut un 100%, seguida de Lleida, amb un creixement del 96,8%, i Barcelona, amb un 94,8%, i, per últim, Tarragona, on els preus han augmentat un 91,4%. Els aprovisionaments que han experimentat pujades de preu més significatives, segons el nombre d'empreses afectades, han estat els metalls ferris (54,6%), els plàstics (42,5%), els metalls no ferris (41,9%), el cartó (31,3%), els combustibles (31,3%), el transport marítim (29,7%), les matèries químiques (26,6%) i el transport terrestre (21,6%).
Repercussió pels clients
La problemàtica ha portat a un 45,7% d'aquestes empreses a intentar negociar una modificació dels preus sense resultat i al 35,3% amb resultat positiu, mentre que el 19% no ho ha intentat. Sobre si s'ha repercutit l'augment de preus als clients, un 29% ha assenyalat que no, el 22% que sí en bona part i el 48,7% que sí però en poca mesura.
El 22% de les pimes catalanes han indicat que han perdut contractes per l'augment de preu dels aprovisionaments, un 89,1% que ha reduït els seus marges i el 30% que han endarrerit les seves comandes de lliurament. D'altra banda, el 27,5% han augmentat els estancs de subministraments, el 15,5% han ajornat els plans d'inversió, el 7,8% han parat temporalment l'activitat de fabricació d'alguns productes i el 6,7% han reduït personal.
Com afecta l'àmbit internacional?
Hermosilla ha assenyalat que aquest problema "es pateix des de fa un any aproximadament" a causa de tensions entre l'oferta i la demanda dels components a escala mundial i de forma generalitzada entre tots els països i sectors d'activitat.
Les causes associades a la demanda es donen per la recuperació després del primer impacte de la pandèmia que han creat una "reactivació del consum desordenada i més elevada de la prevista", a més d'una major inversió financera i la transició energètica cap a les energies netes.
Pel que fa a l'oferta, ha afectat que "a vegades s'estableixi qualsevol preu a aquestes matèries primeres" per la seva corba inelàstica, l'aturada en les inversions en explotacions mineres i petrolieres, el context socioeconòmic, la reducció de producció per la pandèmia, així com circumstàncies extraordinàries mediambientals.
De fet, el preu de les matèries primeres globalment ha augmentat entre abril del passat any i agost de 2021 un 95,3%, aproximadament un 5% cada mes, amb un creixement en les matèries bàsiques energètiques del 250,4% i de les no energètiques del 41,7%. En aquests mesos, els preus de les matèries industrials van créixer un 57% i els dels contenidors en transports marítims es van multiplicar per set, "sobretot a causa de les rutes procedents del continent asiàtic", segons Hermosilla.
Crisi de semiconductors
Sobre els semiconductors, Hermosilla ha indicat que el temps d'espera de les empreses demandants de xips "ha passat de 13 setmanes a 26 setmanes". Les pimes han demanat, per tant, descentralitzar la dependència de l'exterior en aquestes matèries promovent els mercats locals a escala europea, entre altres aspectes.
El secretari d'economia i competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, que també ha participat en la presentació ha destacat l'alta productivitat del sector industrial, que actualment s'està veient "afectat per l'increment del preu de matèries primeres, costos logístics i costos de transport", alguna cosa que considera que no és fàcilment solucionable des de la Generalitat.
També ha dit que aquest debat es produeix en un moment rellevant per la presentació del nou Pacte Nacional per a la Indústria, tenint en compte que "es vol realitzar un pacte deliberatiu i no executiu". En la trobada també han intervingut la presidenta de Pimec Metall, Concha Fuentes, i el president de la patronal, Antoni Cañete.