Només el 12% dels treballadors s'ha posicionat a favor d'adoptar el teletreball de forma diària, segons un informe elaborat per IESE Business School i Savills Aguirre Newman. El document, titulat 'Un lloc de treball sostenible: cap a un model remot i presencial' i dirigit per la professora Mireia Las Heras, d'ICWF - IESE Business School, busca conèixer quin és la situació dels treballadors respecte al teletreball, així com la seva opinió i preferències en relació amb diferents aspectes del treball remot.
Una de les dades que ha posat de manifest és que el teletreball és més popular entre les dones amb una edat mitjana de 39 anys, que conformen un 64% dels qui es posicionen a favor d'incorporar aquesta pràctica de forma constant. Dins d'aquest grup minoritari de treballadors, el 70% està casat o en una relació de parella estable, un 58% té fills i un 56% porta quatre anys o més treballant en la seva empresa.
Els motius principals pels quals prefereixen el teletreball són, en el 61% dels casos, poder cuidar-se millor de la família, un 48% creu que estalviaria diners en transport i el mateix percentatge afirma que li facilitaria practicar algun esport o afició.
Els qui desitgen no haver de teletreballar mai suposen sol un 4% del total i relacionen aquesta decisió amb l'absència dels mitjans necessaris per poder desenvolupar la seva tasca correctament en el 61% dels casos, mentre que un 54% ho atribueix a poder ser a prop dels seus companys.
L'opció preferida, teletreballar tres dies per setmana
L'opció preferida pels enquestats és la de teletreballar tres dies a la setmana, assenyalada per un 36%, seguida de dos dies setmanals, amb un 32% i un 9% que optaria per teletreballar quatre dies a la setmana. Al contrari del que es podria pensar, l'edat no té un impacte significatiu en aquestes preferències.
L'estudi xifra a més en un 60% el nombre de treballadors que actualment no poden executar la seva tasca de forma remota a Espanya. Dins dels quals sí que poden fer-ho, destaca que el sector d'entre 20 i 30 anys es troba especialment a favor de separar el seu temps de feina de la seva vida personal, mentre que com més s'avança en edat la necessitat de distingir ambdues activitats es fa menor, especialment en el cas de les dones.
Quant al rendiment, l'informe revela que les persones que treballen en remot entre dos i tres dies a la setmana rendeixen fins i tot un 19% més mentre no són a l'oficina, i la seva feina té fins i tot un 18% més de qualitat.
A això se suma un augment en el sentiment de pertinença a l'empresa de fins i tot un 10% i un augment de la disponibilitat en un 9%. El temps que es perd o aprofita en cada modalitat resulta difícil de valorar, ja que no s'observen diferències significatives i depèn de la capacitat d'autogestió de cada treballador.
Sobre la innovació, l'estudi dona gran rellevància a les variants de la creativitat i el gènere. En el cas dels empleats creatius, teletreballar afavoreix el seu esperit innovador en un 3% dels homes i en un 1% de les dones, mentre que aquells que no ho són tant veuen aquest minvat entre un 5% en el cas dels homes i un 2% en les dones si no trepitgen l'oficina de forma presencial.
Les reunions online es veuen igualment afavorides respecte a les presencials, ja que la seva eficàcia es xifra en un 68% quan es fan de forma telemàtica, davant el 59% de les que es realitzen in situ.