El 91% dels mutualistes es declaren satisfets o molt satisfets amb la seva mutualitat, mentre que un 7% asseguren estar poc satisfets i només un 2% insatisfets. Preguntats sobre si consideren que la seva pensió serà l'adequada gràcies al sistema mutualista, vuit de cada de deu enquestats considera que sí, segons indica una enquesta de '65yMÁS' a més de 500 mutualistes.

El sondeig apunta que els professionals que cotitzen a les mutualitats que han de gestionar la seva futura pensió de jubilació, com és el cas d'advocats, arquitectes, metges i enginyers, entre altres, confien de forma majoritària en les mutualitats per afrontar la seva situació una vegada finalitzada la seva etapa professional.

Cal recordar que el mes de març passat, la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, va anunciar en el Senat que des de 2027 s'establirà l'"obligatorietat" que els autònoms col·legiats hagin de donar-se d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) de la Seguretat Social, eliminant així l'opció de cobertura alternativa amb una mutualitat.

Aquesta decisió ha generat inquietud entre els mutualistes que es declaren satisfets amb la seva mutualitat i interpreten la supressió del sistema alternatiu com un senyal que afecta la solvència i sostenibilitat d'aquest.

Consideren que la reclamació de l'anomenada 'passarel·la' al RETA per part d'alguns sectors integrats per advocats i procuradors podria acabar afectant la totalitat de les mutualitats i a tots els professionals que tenen el benefici de l'alternativitat i a les generacions futures que podrien veure suprimit aquest dret de triar cotitzar en la seva mutualitat. Aquests demanen que no es tinguin en compte la quantia de les seves cotitzacions per al càlcul de la seva pensió sinó només els anys en els quals van realitzar, allunyant-se així de les exigències que la Seguretat Social imposa a tots els seus cotitzadors.

Per la seva part, les mutualitats defensen que l'alternativa al RETA ha estat des de 1995 un exemple de col·laboració publicoprivada que ha funcionat i està funcionant sense problemes. I, per tant, l'anunci de la supressió d'aquest sistema el 2027 implicaria generar de forma "absolutament injustificada" desconfiança i incertesa als més de 200.000 mutualistes que han exercit el seu dret a optar per la Mutualitat.

L'enquesta assenyala que la gran majoria dels mutualistes, un 93%, considera que el sistema de mutualisme alternatiu hauria de mantenir-se i tenir l'opció d'elegir. A la pregunta de si consideren que seria més eficient establir un conveni especial per integrar-se en el Règim Espacial de Treballadors Autònoms per a aquells mutualistes que així ho decideixin com a opció individual, també nou de cada deu van respondre afirmativament.

Avui són vuit les Mutualitats de Previsió Social les autoritzades per la Direcció d'Ordenació de la Seguretat Social com a alternativa a l'actual Règim Especial de Treballadors Autònoms (DESAFIA): Mutualitat de l'Advocacia, Germandat Nacional d'Arquitectes, Arquitectes Tècnics i Químics (hna), Mutual Metgessa, Mutualitat de Procuradors, Mutualitat d'Enginyers Tècnics Industrials, Mutualitat de Gestors Administratius, Alter Mutua i Mutualitat dels Enginyers.

Les mutualitats afirmen que amb la "passarel·la" RETA es pretén eliminar l'opció d'escollir entre el RETA i la mutualitat, que consideren positiva per a molts professionals, sense que l'existència d'aquest dret a optar comporti cap perjudici per al sistema públic de pensions, tractant-se d'una opció informada exercida lliurement que contribueix a no incrementar els compromisos del règim públic de pensions, "especialment desequilibrat en el cas del RETA", apunten aquestes fonts.

La gran majoria dels mutualistes enquestats aposten pel sistema alternatiu i el 91% considera que s'eliminaria el dret a decidir i que la demanda del grup minoritari d'advocats i procuradors posa en perill el sistema mutualista. A més, destaquen que no existeix cap problema econòmic pel fet que metges, advocats, procuradors, gestors administratius, enginyers, arquitectes o aparelladors puguin optar entre el RETA i la seva mutualitat quan inicien l'activitat per compte propi.