El 95% dels informes d'auditoria dels comptes anuals de les fundacions i associacions catalanes analitzades per la Comissió d'Entitats No Lucratives de Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC), que mouen més de 5.480 milions euros d'ingressos per activitats, més de 1.300 milions euros en subvencions i 317 milions d'euros en donatius, tenen una opinió favorable, sense cap excepció notificada als informes d'auditoria.

L'auditoria dels comptes de les entitats no lucratives és una eina molt útil per conèixer la fortalesa del teixit del tercer sector i garantir la transparència quant a l'activitat d'aquestes entitats. Amb l'objectiu d'aprofundir en el procés administratiu de rendició de comptes anuals i informes d'auditoria d'aquestes entitats, la Comissió d'Entitats No Lucratives del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya ha analitzat un total de 662 informes d'auditoria que acompanyen als comptes anuals corresponents a l'exercici 2022 de fundacions i associacions catalanes presentades per en el seu dipòsit al Protectorat de la Generalitat de Catalunya.

Es pot destacar també que en el 99,5% dels casos no hi ha incertesa material sobre la continuïtat de l'entitat en un horitzó temporal d'un any respecte a la data de tancament dels comptes anuals. Només en 3 casos es fa menció a la preocupació sobre la continuïtat de l'entitat. Un fet que parla en positiu sobre el teixit del tercer sector a Catalunya.

Malgrat la millora evident en el rendiment de la informació financera de les entitats del tercer sector a Catalunya, la Comissió d'Entitats No Lucratives del CCJCC apunta que l'estudi recomana "aprofundir en impulsar la digitalització en la rendició dels comptes anuals, així com ampliar les dades que és necessari que les entitats complimentin al formulari de presentació dels comptes juntament amb l'informe d'auditoria, especialment en relació amb l'import dels ingressos obtinguts de les administracions públiques i que no només es demani i l'import de les subvencions, sinó també de qualsevol altre tipus d'ingrés, com els concerts o la facturació de serveis per contractació directa".

Només en un 5% dels casos es troben informes amb excepcions. Les excepcions més habituals, amb un 20% de representativitat en ambdós casos, corresponen a incorreccions materials vinculades a la imputació d'ingressos i/o despeses en exercicis que no corresponen; i a limitacions per la impossibilitat d'obtenir registres històrics o documentació sobre certs elements de l'immobilitzat material, immaterial o inversions immobiliàries, el valor pel qual figuren registrats i el seu valor recuperable.

Les excepcions són més freqüents en les entitats de més dimensió. En aquest sentit, de les 50 entitats analitzades amb més ingressos per activitats, el 80% dels informes d'auditoria ho són amb una opinió favorable, mentre que el 20% restant tenen una opinió amb excepcions (significativament per sobre de la xifra global del 5% en analitzar el conjunt de les entitats).

En canvi, les 50 entitats menors obtenen en un 94% dels casos informes d'auditoria amb opinió favorable i només un 6% d'informes amb excepcions (molt més alineat amb la mitjana global del 5% apuntat anteriorment).