Abertis ha obtingut un benefici net de 1.880 milions al 2015, un 187% més, la qual cosa implica pràcticament triplicar el benefici del passat exercici gràcies a les plusvàlues generades per la sortida a borsa del 66% de Cellnex Telecom, segons ha informat la mateixa companyia de concessions d'infraestructures amb seu a Barcelona.
El resultat net d'Abertis ha crescut un 7% respecte a l'any anterior sense tenir en compte el guany extraordinari aconseguit amb l'oferta pública de venda (OPV) de la seva filial d'antenes de telefonia com tampoc altres efectes i provisions. A més, la seva xifra de negoci ha estat de 4.378 milions mentre preveu aconseguir una facturació de 4.700 milions al 2016. Descomptant impactes no recurrents, l'Ebitda o resultat brut d'explotació s'ha situat en 2.692 milions a l'espera d'assolir els 3.100 milions durant el present any gràcies als nous programes d'eficiència.
Més trànsit
L'any 2015 es va confirmar la bona evolució del trànsit a les autopistes del grup, principalment a Espanya, que va registrar un creixement del 6,1 %, la qual cosa implica aconseguir la millor dada des de 2007 a més d'encadenar dos anys consecutius de creixement. Encara millor ha estat el creixement a Xile amb un 8,5 % més després de comprar també el 100% de l'Autopista Central per 948 milions, el que duplica la mida del seu negoci a Xile i el converteix en el tercer mercat més gran de la companyia en termes d'Ebitda. També destaquen, encara que de forma dispar, França que ha crescut un 1,8% mentre que el Brasil ha descendit un 2,3%.Abertis té encara millors previsions de trànsit per a aquest 2016 on espera que Espanya creixi un 4%, Xile incrementi un 3,5% i França amb un 1,8% en una dinàmica creixent en el conjunt de mercats, exceptuant el Brasil on s'estima que hi haurà un decreixement del 2,5% atesa la situació econòmica complexa imperant al país.
Un 70% dels ingressos del grup provenen de fora d'Espanya amb especial focus al mercat francès on s'ha consolidat una aportació del 37% del total mentre que Espanya s'ha situat amb una contribució del 30%. Els ingressos recurrents durant el 2015 han pogut compensar parcialment les magnituds del grup que s'han vist afectades pel canvi de tractament comptable en els comptes dels ingressos associats al conveni de l'AP-7 i l'evolució negativa del tipus de canvi amb el real brasiler.
La venda de Cellnex
Abertis ha apostat molt fort per la inversió durant aquest 2015 amb 1074 milions desgranats en 811 milions en inversió expansiva, 95 milions en inversió operativa i 168 milions en inversió de noves adquisicions. Al llarg dels dos últims anys, Abertis ha realitzat operacions de refinançament corporatiu i de les seves filials per més de 4.000 milions, potenciant la capacitat financera per emprendre noves inversions.I fins i tot així, els ingressos registrats per la venda de Cellnex i la generació de caixa han permès reduir el deute del grup des dels 13.789 milions el 2014 fins als 12.554 el 2015. Un 10% menys.
Pla Estratègic 2015-2017
L'any 2015, Abertis va continuar la seva estratègia de focalització emmarcada en el Pla Estratègic 2015-2017 amb la sortida definitiva del negoci d'aeroports i la col·locació en borsa del negoci de telecomunicacions.Amb vista al present any, el grup presidit per Salvador Alemany preveu una evolució positiva del trànsit a Espanya, França i Xile així com el creixement generalitzat als seus principals mercats. Més concretament, Abertis està analitzant sis projectes de creixement a Europa Occidental i Amèrica, entre els quals destaca la negociació amb els accionistes de A4 Hòlding per la compra de dues autopistes amb exclusivitat fins a finals de març. També s'estan negociant inversions de fins a 2.000 milions per ampliacions de termini de concessions en actius al Brasil, Xile i Puerto Rico.