La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha donat el sí definitiu a la rebaixa dels productes per a la salut menstrual femenina. Aquesta mesura, que s'aplicarà reduint l'IVA de tampons, compreses, copes i calces menstruals del 10% al 4%, que ja s'inclou en els pressupostos generals de l'Estat del proper 2023. La notícia s'ha confirmat en la roda de premsa d'aquest dijous per anunciar les mesures econòmiques que afectaran a les rendes altes i baixes per combatre la crisi actual.
D'aquesta manera, s'inclou en els pressupostos generals, després de l'anunci que també ha fet en paral·lel la ministra d'Igualtat, Irene Montero, en aquest cas a través de twitter: "La baixada de l'IVA al 4% dels productes de salut menstrual és justícia fiscal i feminista. És una molt bona notícia. Combatre la pobresa menstrual és un deure per protegir la salut de totes les dones".
D'altra banda, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, celebra l'acord i va més enllà: "Per fi, rebaixarem l´IVA del 10% per als productes d'higiene femenina. Són productes essencials i no luxes. Ara també ens marquem baixar l'IVA de preservatius i anticonceptius no medicinals". La mesura ha estat celebrada, especialment, per la banda d'Unidas Podemos ja que la seva proposta es va quedar penjada amb l'anunci de la llei de l'avortament del passat mes de maig on, des del ministeri socialista d'Hisenda encapçalat per María Jesús Montero, no van aprovar incloure-ho.
Més de 2.000 euros de despesa
La despesa mitjana en aquests productes és molt variable, ja que depèn del mètode que utilitzi cada dona, així com del tipus de sagnat i la durada de cada menstruació. Tot i això, en general la reducció de l'IVA al 4% permetrà que les dones estalviïn uns 3,20 euros a l'any, segons dades de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Així doncs, és una despesa que la dona ha d'afrontar durant els aproximadament 40 anys de la seva vida “fèrtil”, mentre té un sagnat mensual: l'edat mitjana de la primera regla ronda els 12 anys, i la menopausa sol arribar al voltant dels 50 anys. Al llarg de tot aquest temps poden arribar a gastar molts diners.
Amb els preus actuals, una dona que faci servir compreses gastarà des d'uns 13 euros fins a gairebé 59 euros anuals. Una dona que recorri als tampons, d'11 euros a 54 anuals. Qui recorri a calces menstruals, de 20 a 53 euros anuals. I la copa menstrual és l'opció més sostenible i econòmica. S'han de renovar als 5 anys i el preu és de 5,04 euros l'any. Aquestes són les xifres per a un sol any, però al cap de tota la seva vida fèrtil, una dona amb flux abundant gastarà més de 2.000 euros, llevat que només faci servir la copa, que costa més de deu vegades menys. Els càlculs, ara, s'hauran de tornar a refer amb la reducció d'aquest impost.
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va emplaçar aquest dilluns al cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, que apliqués aquesta rebaixa als productes bàsics de la cistella de la compra, com ara carn, peix, oli, aigua, pasta seca o conserves, cosa que, al seu parer, és el "raonable" en aquest moment per fer front a la pujada de la inflació. Però també va incloure productes bàsics d'higiene femenina i infantil. En l'apartat femení, la mateixa ministra María Jesús Montero ha remarcat aquest dijous que la mesura ja estava inclosa i, per tant, ja s'havia pres amb anterioritat.
El model escocès
Espanya segueix el camí d'Escòcia, que ja des del mes d'agost va anunciar la total gratuïtat en tampons, compreses i copes menstruals, que ja són gratuïts per llei. Es tracta d'una decisió històrica i pionera, ja que és el primer país a aprovar una normativa com aquesta. Amb tot, no és la primera passa endavant que havien fet en aquest sentit, perquè des del 2017 ja hi havia disponibles aquesta mena de productes a les escoles o universitats. Amb l'entrada en vigor de la Llei dels Productes de la Regla, que va ser avalada per unanimitat el 2020, aquests estaran disponibles a tots els espais públics del país.