Les bombetes halògenes no es podran ni fabricar ni vendre a partir d'aquest 1 de setembre de 2018, quan entri en vigor una normativa europea que té com a objectiu afavorir l'ús de tecnologies LED més eficients i sostenibles, una mesura que ha estat acollida amb satisfacció per part d'ecologistes i científics a Espanya.

La nova normativa afecta les bombetes halògenes clàssiques que generalment estan fetes de vidre, emeten llum omnidireccional i tenen casquet E27 o E14, així com també algunes bombetes no direccionals amb casquets G4 i GY6.35. No obstant, els distribuïdors podran vendre els estocs emmagatzemats fins a fi d'existències.

En declaracions a Europa Press, el responsable d' Energia d'Ecologistes en Acció, Javier Andalús, ha indicat que l'aprovació d'aquesta mesura implica "un gran pas". No obstant això, tot i que creu que és "una gran notícia", opina que en un habitatge la il·luminació és un factor "petit" de consum perquè hi ha altres aparells "més contaminants" com grans electrodomèstics o tenir diversos televisors. "Si agafes la factura total d'una casa, contamina més la rentadora o la calefacció que una bombeta", afirma.

Per això, el responsable d'Energia ha apuntat que una mesura alternativa passa per comptar amb pròpies fonts renovables a cada llar, com panells solars "per reduir l'impacte energètic i el canvi climàtic".

Menys residus i despesa energètica

Per la seva banda, l'investigador del CSIC a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, Xavier Perpiña , ha afirmat que els principals beneficis d'aquest canvi estan en el consum i en el temps de vida. Així, ha explicat que, tot i que el funcionament no és molt diferent a les incandescents, el tipus de material que utilitzen les LED és diferent, ja que tenen un gas halogen en el seu interior, principalment iode o brom, que permet que el desgast del filament sigui molt menor.

També ha fet al·lusió al temps de vida, més gran que el de les incandescents, però recorda que totes elles, independentment del seu tipus, generen residus. En qualsevol cas, ha posat el focus en altres avantatges, com el menor consum energètic , l'ús més eficient de l'energia o la reducció de generació de residus.

Per contra, ha recordat que aquestes noves llums tenen un cost més elevat i que el seu procés de reciclatge també comporta una despesa que no es recupera en la seva totalitat. Si bé no creu que el contingut que té de brom o iode sigui prou significatiu com per contaminar en cas d'una gestió inadequada, no descarta que pogués tenir un impacte sobre l'ozó.

Malgrat aquesta prohibició, segons un estudi realitzat per Ledvance, un de cada dos consumidors a Europa desconeix aquesta prohibició i el 67% ignora quines són les seves conseqüències. De fet, fins a un terç dels enquestats encara inclou a les seves llistes de la compra velles tecnologies d'il·luminació com bombetes halògenes (un 29 per cent) o bombetes incandescents (un 27 per cent).

L'adéu a les bombetes halògena implica un gran nombre d'alternatives LED disponibles al mercat, l'aspecte és similar al de les halògenes, però més eficients, segons postil·len des de Ledvance.