Advanced Factories 2025, la fira d'automatització industrial més gran del sud d'Europa, ha tancat les seves portes batent els seus propis rècords amb la visita de 38.714 professionals. L'esdeveniment ha generat un impacte econòmic de més de 79 milions d'euros per a Barcelona i ha convertit a la ciutat en l'epicentre d'innovació per al sector manufacturer.
La novena edició d'Advanced Factories ha estat marcada pels nous moviments comercials globals que acceleren la necessitat de reindustrialitzar Espanya i Europa i, en aquest sentit, fomentar la seva autonomia. El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha destacat el valor de la digitalització en aquest procés durant la seva intervenció en la fira: "Europa ha d'invertir en innovació tecnològica per generar una indústria més productiva, perquè és el que ens permetrà saltar les barreres comercials", ha assenyalat.
Hereu també ha anunciat que la propera setmana es llançarà una nova convocatòria per a la concessió d'ajuts per valor d'11 milions d'euros al sector electrointensivo amb l'objectiu de compensar els càrrecs de la factura elèctrica. Uns fons clau per a la indústria perquè millora la seva competitivitat i reforça les seves capacitats productives i l'ocupació. "Els demano que continuïn confiant en el present i futur de la indústria espanyola, perquè té l'oportunitat de ser un dels grans 'hubs' industrials d'Europa" ha asseverat el ministre, i ha conclòs|acabat "necessitem més i millor indústria, per a més i millor Europa".
En finalitzar la seva intervenció, el CSO d'Aritex i el president d'Advanced Factories, Carlos Méndez, ha fet lliurament de l'Informe de la Competitivitat Industrial d'Espanya el 2025, realitzat per Advanced Factories, en qui es recull l'estat de l'automatització del sector manufacturer nacional i els reptes que té per davant.
En aquest sentit, el document recull que el 42% dels directius del sector demanen més finançament per adoptar tecnologies avançades, i que més del 60% de les empreses industrials tenen dificultats per trobar talent qualificat. Uns assumptes que s'han d'abordar a partir de la col·laboració entre actors i la promoció de les solucions digitals perquè Espanya no perdi competitivitat davant altres mercats com el Marroc.
INDÚSTRIA
Al llarg de la setmana, diferents representants de l'administració i de la indústria han reclamat més compromís i ambició a fi d'enrobustir el desenvolupament del sector manufacturer amb què protegir el creixement i benestar del continent.
Jordi García Brustenga, director general d'Estratègia Industrial i de la Pime del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, ha fet una crida a la indústria a tenir una actitud receptiva a nous escenaris i relacions comercials. "És un moment d'ambició, de projecte. Si hem d'estar amb xinesos en lloc d'americans, si hem d'incorporar talent d'altres països o vendre productes en altres mercats, hem de tenir la ment oberta a aquest canvi", va dir.
García Brustenga ha aprofitat el moment per defensar la política de seguretat i defensa d'Espanya i Europa assegurant que "pot ser una oportunitat per a les empreses que tinguin més dificultat per vendre els seus productes, tant a nivell tecnològic com a nivell de diversificació, sobretot als sectors més madurs".
Per la seva part, representants industrials han reclamat una regulació intel·ligent "amb l'objectiu d'impulsar el creixement i desenvolupament de la indústria" en paraules de Pedro Mier, expresident d'AMETIC i reconegut expert en el món tecnològic. "La simplificació administrativa facilitarà l'accés a ajuts i reduirà la pressió sobre les empreses per al compliment normatiu", ha indicat.
Una altra de les reivindicacions més escoltades aquesta setmana a Barcelona ha estat el foment de la digitalització de la indústria a través d'inversions que eliminin la bretxa entre productivitat i competitivitat que hi ha a Espanya. Sempre sense oblidar "la importància dels àmbits industrials de tecnologia mitjana -com la química, sector d'automoció, alimentació o farmacèutic- que continuen sent fonamentals en la competitivitat, l'economia i l'ocupació que generen," ha comentat Xavier López, director general d'Eurecat.
Mireia Cammany, vicepresidenta de Pimec, ha estat l'encarregada de posar veu a les necessitats de les pimes industrials que, segons la seva opinió tenen "un problema de talent. Cal adequar oferta i demanda. Moltes vegades es llancen programes d'FP sense tenir en compte les necessitats que tenim en les empreses". Referent a això Laia Castany, consultora de l'Observatori de la Indústria de la Generalitat de Catalunya, ha apuntat que "falta millorar la visió social de la indústria. Hem de visibilitzar la tecnologia que incorpora per aconseguir que els joves es decantin per ella".
Precisament per abordar aquest repte, Advanced Factories i AMT ha acollit el Talent Marketplace, una trobada destinada a estudiants d'FP, universitaris i joves talents, amb l'objectiu de mostrar les oportunitats laborals en la indústria, trencant mites i mostrant la realitat d'un sector amb alta demanda de treballadors i ben remunerat.
INNOVACIÓ
Durant les seves tres jornades, Advanced Factories 2025 ha reunit a 639 firmes que han donat a conèixer 1.419 novetats en automatització, robòtica, Intel·ligència Artificial, visió artificial, 3D Printing, bessons digitals, IoT; així com solucions per a la integració dels sistemes de producció, ciberseguretat, manteniment predictiu, control de qualitat i la millora de l'eficiència energètica.
A més, pels escenaris de l'Industry 4.0 Congress, el major fòrum europeu sobre indústria avançada i digital que es desenvolupa en el marc d'Advanced Factories, han passat 427 ponents líders de firmes com Stellantis, Michelin, Nissan, Almirall, Damm, Coca-Cola o Airbus, que han presentat, 217 experiències manufactureres.