El govern espanyol ha aprovat un paquet de mesures per frenar la pujada del preu de la llum que ja tindrà efecte a la factura d'aquest setembre. Com ho farà Pedro Sánchez per aconseguir que paguem menys? Com ens afectarà a curt termini? És la solució?
Baixada dels impostos
Al rebut d'aquest mes ja veurem com s'abaixaran els impostos. L'IVA seguirà reduït al 10%, l'impost a l'electricitat baixarà del 5,1 al 0,5% i s'eliminarà l'impost sobre el valor de producció d'energia elèctrica (7%). Així doncs, tots aquests canvis hauran d'estar especificats al final de la factura en la part proporcional d'aquest setembre.
Reducció de càrrecs de la factura
L'Estat també ha augmentat la recaptació per drets d'emissions que es destinen a pagar els càrrecs del sector elèctric. La pujada suposarà passar dels 1.100 als 2.000 milions d'euros, per la qual cosa es destinaran aquests 900 milions de més de les empreses a eliminar els imports que fins ara havíem de pagar els consumidors al rebut de la llum. Aquest canvi també haurà d'estar reflectit al final de la nostra factura del mes de setembre.
Límit als beneficis de les empreses
El govern espanyol també ha creat un mecanisme per reduir "l'excés de retribució que tenen ara com ara les companyies elèctriques per l'evolució del preu del gas". És a dir, ha imposat un límit als beneficis de les elèctriques pels alts preus del gas. S'ha establert un topall de 20 euros per kw/hora pel gas i, si passen d'aquest preu, els beneficis extres que obtinguin les empreses es destinaran a reduir la nostra factura. El govern espanyol preveu que aquest mecanisme retalli uns 2.500 milions d'euros de beneficis "absolutament extraordinaris" que haurien tingut aquestes empreses. D'aquesta manera es pretén que tornin al sistema i repercuteixin en la factura domèstica i de pimes
Regulació del preu del gas
En aquesta línia, també es limitarà la pujada del preu del gas, que és amb el que es genera energia. Els pròxims sis mesos no s'actualitzarà la tarifa regulada de gas de les llars. Només podrà apujar un 5% el preu i no pas el 40%, que és el que estava previst.
Altres mesures
A banda, el decret imposa un subministrament mínim vital per a consumidors vulnerables i amplia la prohibició de tallar subministraments sis mesos més a persones amb el bo elèctric. També crea noves subhastes d'energia generada pels operadors dominants perquè hi accedeixin petites comercialitzadores i grans indústries. Per últim, el decret modifica la llei d'aigües amb l'obligació de fixar un mínim i màxim de cabals mensuals que es puguin desembassar i cotes mínimes per preservar embassaments per "evitar episodis que ens han fet vergonya", en referència al buidatge fet per part d'alguna elèctrica aprofitant la pujada de preus de la llum.
Però... això és una solució real?
Per tot plegat, ens prometen una rebaixa mensual del 22% de la factura del consumidor mitjà fins a finals d'any, que s'enfila al 30% si se sumen les mesures ja aprovades a finals de juny, amb la qual cosa s'espera assolir l'objectiu que el 2021 els ciutadans hagin pagat un import similar al del conjunt de 2018. Però tot això són mesures temporals (fins al 31 de març de 2022) i, per tant, el que no paguem aquest any ho pagarem el que ve. La veritable pregunta: aquesta és la solució que cal? Alguns experts asseguren que això només són pedaços que reduiran el preu a curt termini. Per ells, la veritable solució implica fer canvis en la generació d'energia per no dependre del preu del gas. És a dir, apostar i incentivar les energies alternatives.