Aquesta setmana, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va esbossar el primer paquet de reformes a la comissió del Pacte de Toledo al Congrés dels Diputats, però què implica realment aquesta gran reforma del sistema de pensions espanyol?

Segons va comentar el mateix Escrivá, l’objectiu d’aquest primer paquet és acostar l’edat de jubilació (64,6) a l’edat real de jubilació (66), per tant, aconseguir que els ciutadans es retirin més tard, i endurir les condicions dels treballadors amb rendes més altes. 

Com es vol endarrerir la jubilació?

El punt clau per aconseguir que els ciutadans endarrereixin la seva jubilació són incentius econòmics. Concretament, segons va informar el mateix ministre, cada treballador podria arribar a cobrar un incentiu de fins a 12.000 euros per cada any de més de feina en cas de tenir dret a les pensions més altes i que hagin cotitzat més de 44 anys i mig. Alhora, també hi ha una altra possibilitat d’incentiu, un augment del 4% de la pensió.

Alhora, el ministeri també ha posat sobre la taula restriccions per les empreses per tal de provocar que no puguin obligar els treballadors a jubilar-se per la força. De fet, el que vol el govern espanyol és que les empreses no puguin aplicar les clàusules de forçament de la jubilació fins que el treballador en qüestió tingui 68 anys. Sobre aquesta qüestió, el ministre va recordar que la jubilació forçosa afecta, només aquest any, a més d’un milió de treballadors.

Penalitzacions per anticipar la jubilació

Ara bé, no tot seran incentius a l’hora de buscar un endarreriment de l’edat real de la jubilació. El Ministeri també ha preparat un pla per penalitzar aquells treballadors que es jubilin abans d’hora, ja que les jubilacions anticipades no han fet més que augmentar des del 2015. Segons les dades oficials, l'any passat ho van fer uns 54.000 treballadors.

Concretament, el que proposa Escrivá és augmentar les penalitzacions per avançar la jubilació. Les penalitzacions més grans serien per a les pensions més altes, ja que, segons el ministre, un terç de les jubilacions anticipades són de treballadors amb pensions superiors als 2.100 euros. Això es faria amb un nou sistema, calculat per mensualitats en lloc de per trimestres com es fa actualment.

Aquest nou sistema de càlcul de penalitzacions castigaria especialment, per qualsevol dels trams, aquells treballadors que optessin per jubilar-se anticipadament els dos primers mesos que poden optar a aquest avançament de la jubilació, però millorarien el tercer. A més, també incrementarien si et retires de forma prematura un o dos mesos abans del que et tocaria per llei.

 

Gràfics creats per Àlex Sanmartín

Però per què es vol penalitzar les pensions més altes? Doncs, en paraules del ministre, actualment el sistema beneficia que els treballadors amb els sous més alts es retirin de forma prematura. Si ho posem al camp dels números, actualment la penalització per les rendes altes és d'un 2% en la pensió, quan per als treballadors amb sous baixos la penalització pot arribar al 8% anual.

Ara bé, quina és l’edat de jubilació i a partir de quan puc demanar la jubilació anticipada voluntària? Doncs actualment la jubilació està fixada als 66 anys, però cada any s’endarrereix un mes aquesta data, i arribarà als 67 l’any 2027. Alhora, pots demanar l’avançament de la jubilació dos anys abans de la jubilació, per tant, avui dia, es pot demanar als 64 anys.

Aquest és un dels punts que té més controvèrsia en la negociació amb els agents socials, concretament amb els sindicats. Segons han indicat fonts de CCOO a ElNacional.cat, no estan d’acord en penalitzar els treballadors per demanar la jubilació anticipada. A canvi, ofereixen un programa de formació contínua per als treballadors de més de 50 anys i asseguren que si s’adapta la feina en funció de l’edat del treballador, aquest seguirà sent productiu molts més anys i per tant, suposen, no estaria fart de treballar quan podria demanar la jubilació anticipada i, per tant, podria optar per endarrerir la seva retirada. Això també provocaria que els ciutadans cotitzessin durant més temps i que l’Estat no hauria de pagar-los la pensió.

Per tant, la reforma de les pensions que vol implantar el ministre Escrivá t'afectarà en major o menor mesura en funció de quan decideixis jubilar-te. Si decideixes jubilar-te abans d'hora, l'Estat et penalitzarà molt i, per contra, si decideixes jubilar-te més enllà de l'edat marcada, l'estat et recompensarà.

Reforma en dues parts

Aquest és el primer paquet de reformes que prepara el Ministeri i que en aquests moments està en vies de negociació amb els agents socials i que es vol aprovar abans del mes de juny. A més, suposa un dels punts claus del pla de recuperació d’Espanya, de fet, aquesta reforma és un dels acords als quals ha arribat l’Executiu espanyol per tal de rebre el finançament europeu.

El segon paquet de reformes, si tot va com pretén el ministeri, s'aprovarà a finals d'any amb la resta de reformes que vol Escrivá. Aquest és un altre punt de discussió amb els sindicats, ja que pretenien que la reforma de les pensions es negociés tota junta i no en dues parts. Alhora, els sindicats també reclamen que paral·lelament a la reforma de les pensions es negociï la reforma laboral, que de moment sembla que està en pausa.