El govern espanyol ha pactat aquesta setmana un seguit de qüestions amb Brussel·les com a requisits perquè l'Estat pugui accedir als fons europeus, coneguts com a Next Genertaion. Destaca l'impacte que tindria aquest acord en les pensions. Concretament, el document signat pel Comissari Europeu d'Economia, Paolo Gentiloni i la ministra d'Hisenda espanyola, Maria Jesús Montero, han signat un compromís segons el qual per l'últim trimestre del 2022 haurà d'haver entrat en vigor "la legislació per l'ajustament del període de còmput, ampliant-lo pel càlcul de la pensió", amb l'objectiu de fer "sostenible" el sistema. 

Disminució del 8,6% 

Ara mateix, les pensions es calculen sobre 25 anys de cotització i, tot i que no consta en el document signat quants anys s'ampliaria el càlcul, en diverses ocasions el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha proposat que els 25 actuals s'incrementin fins a 35.  A partir d'aquesta tesi, les universitats d'Extremadura i València asseguren en un informe  que aquesta ampliació "suposaria un augment de la contributivitat i alhora una rebaixa de la pensió mitjana inicial". Concretament, si aquesta ampliació de deu anys s'aplica sense cap mesura complementària, estaríem parlant d'una disminució de la pensió inicial del voltant d'un 8,6% segons aquests experts. Altres dades situen aquesta reducció entre el 5,45% i el 6,3%. 

1.194 euros mensuals. Aquest era el valor de l'última pensió inicial de jubilació del passat mes d'octubre, segons dades de la Seguretat Social i amb un còmput de 25 anys. Si aquest s'ampliés a 35, la reducció seria de 105 euros cada paga, fins als 1.089. Al cap de l'any, serien 1.407 euros menys que ara. Això es deu pel fet que la majoria de la població té un perfil salarial creixent, és a dir, a mesura que passen els anys, el seu sou va augmentant. 

Les dones, especialment perjudicades 

Aquesta modificació seria difícilment assumible en el futur pels joves, que ara comencen a treballar i desenvoluparan unes carreres volàtils marcades per l'alta temporalitat i per un atur juvenil disparat a l'Estat. També serà més perjudicial per a les dones, que presenten unes carreres laborals més curtes. Això provocaria que les seves pensions es reduïssin en un 10,3%, pel 7,9% en el cas dels homes. 

Escollir els millors anys 

Arran de la polseguera que ha generat l'acord, el ministre Escrivá ha insistit que aquesta mesura pot arribar a afavorir alguns col·lectius determinats. A més, ha negat rotundament que aquesta ampliació suposarà una retallada en la quantia de les pensions. "No, no, i no. Rotundament, no", va assegurar ahir , alhora que defensava que milloraria "la situació d'aquestes persones per les qui els seus últims anys cotitzats no són els millors". També podria ser positiu per aquelles persones que perden la feina en els últims anys de la seva edat activa

De fet, una de les propostes que fa la Comissió del Pacte de Toledo al Congrés per suavitzar l'efecte d'aquesta reforma seria tenir la possibilitat d'escollir els anys més convenients de la seva carrera pel càlcul. En aquest cas, segons també l'informe valencià-extremeny, si es poguessin escollir els millors 25 anys, encara que s’ampliessin a 35, la despesa creixeria en un 6,5% de mitjana en cada pensió inicial. Així, en lloc de reduir-se de 1.194 a 1.089, aquesta s'incrementaria en 78 euros fins a 1.272 per paga. En aquest cas, els principals beneficiats serien els cotitzadors amb bases més baixes i amb una carrera laboral més curta. 

Rebuig dels sindicats 

Aquesta proposta pot generar un nou xoc entre el govern de coalició, després de les innumerables batalles per la reforma laboral, la derogació de la llei Mordassa o el cas d'Alberto Rodríguez. De moment, la líder d'Unidas Podemos dins l'Executiu, la vicepresidenta Yolanda Díaz, no s'ha pronunciat sobre el pacte entre Montero i Gentiloni pels fons europeus, que específica que els canvis no han d'entrar en vigor fins a finals del 2022.  

Per la seva part, els sindicats ja han expressat el seu rebuig més absolut a la mesura. En un text conjunt, Comissions Obreres i UGT han carregat contra el govern espanyol pels seus constants canvis d'opinió sobre un tema que afecta milions de ciutadans espanyols: "La seva capacitat per complicar els processos de negociació sembla no tenir límit". A més, adverteixen que no acceptaran "en capo cas una mesura que impliqui una retallada de les pensions, tal com suposa ampliar el període de càlcul que s'ha anunciat". 

 

Imatge principal: Europa Press 

 

Ara mateix, les pensions es calculen sobre 25 anys de cotització,.