La 'Declaració de Punta Cana' s'ha adoptat en la primera reunió conjunta de les Comissions Regionals de Turisme de les Nacions Unides per a l'Àfrica i les Amèriques, després de dos dies de diàleg entorn dels temes clau de l'educació i les inversions en el sector. Reconeixent els llaços històrics entre les dues regions, així com les seves cultures úniques i complementàries, la Cimera va servir de marc per reforçar la cooperació, capitalitzant la innovació, l'educació, les inversions i les indústries creatives per al futur desenvolupament del turisme.

"Aquesta cimera ofereix una plataforma única per establir connexions i tendir ponts entre l'Àfrica i les Amèriques, crear associacions estratègiques interregionals i fomentar projectes de cooperació Sud-Sud, tot això en benefici del sector turístic d'ambdues regions", va assenyalar el secretari general de l'ONU Turisme, Zurab Pololikashvili, per donar la benvinguda als més de 200 participants d'alt nivell, entre ells 14 ministres, representants de 27 països (15 de les Amèriques i 12 de l'Àfrica),

David Collado, ministre de Turisme del Ministeri de Turisme de la República Dominicana i president de la Comissió Regional per a les Amèriques, i Auxillia Mnangagwa, primera dama de la República de Zimbàbue, es van unir als dirigents de Turisme de les Nacions Unides per donar la benvinguda als delegats i animar a tendir ponts entre ambdues regions.

"L'Àfrica i les Amèriques estan dotades d'un ric patrimoni cultural, paisatges diversos i profundes connexions històriques. Tanmateix, reconeixem que a causa de múltiples reptes -com la limitada connectivitat, les barreres normatives i administratives i la falta de coneixement mutu del mercat- la nostra relació turística no és tot el|com de sòlida que podria i hauria de ser. El nostre objectiu avui és abordar aquests reptes de cara, fomentant una col·laboració que impulsi el desenvolupament econòmic, promogui l'intercanvi cultural i fomenti pràctiques sostenibles que beneficiïn a totes les nostres comunitats", va declarar la directora executiva de l'ONU Turisme, Natalia Bayona.

DECLARACIÓ DE PUNTA CANOSA

Com a senyal de cooperació Sud-Sud, la Declaració de Punta Cana ha establert un conjunt de compromisos compartits per al desenvolupament del turisme com a motor del desenvolupament inclusiu. A través de la Declaració, els líders turístics d'ambdues regions reconeixen la important necessitat d'"intensificar els esforços conjunts per promoure el desenvolupament sostenible" a través del turisme, centrant-se fermament en "les inversions estratègiques, l'educació, la innovació i les indústries creatives". Encarnant l'esperit de la històrica Cimera de Punta Cana, la Declaració també subratlla la importància del turisme com a eina per a la preservació de la cultura i el patrimoni compartits i únics.

Els signants de la Declaració han assenyalat la seva intenció de "redoblar els seus esforços", sobretot en qüestions com les inversions estratègiques per reforçar les associacions entre el sector públic i el privat, estimular les inversions en el sector i donar prioritat a les inversions mitjançant una formulació de polítiques eficaç. Així mateix, per impulsar la connectivitat entre ambdues regions, tant en termes de millora de les connexions aèries com de reforç de l'intercanvi cultural.

També es treballarà en el desenvolupament de capacitats i formació, donant prioritat a la inversió en educació i formació turística, l'accés a l'aprenentatge en línia i offline i promovent l'ús de la innovació i les noves competències digitals per millorar els coneixements de la mà d'obra turística.

Així mateix, es recolzaran concursos per a empreses emergents i emprenedors en ambdues regions, així com a les microempreses i les pimes, també en les comunitats rurals, promovent solucions innovadores centrades en la sostenibilitat i l'acció pel clima.

Promoure el paper de les indústries culturals i creatives al sector turístic, fins i tot mitjançant el finançament de projectes amb potencial per atreure turistes i fer créixer noves i diverses destinacions i rutes culturals, i garantir que els beneficis que aporta el sector se centrin en el desenvolupament social i inclusiu, seran altres de les línies d'actuació.

A més, per promoure la cooperació interregional s'impulsarà l'anàlisi de mercat i altres investigacions per identificar àrees potencials de creixement i oportunitats comunes, i es desenvoluparan estratègies compartides per al desenvolupament del turisme, fins i tot a través de mitjans digitals, nous productes i fires internacionals de turisme.

D'acord amb l'enfocament més ampli de l'ONU Turisme sobre les inversions en turisme, la cimera va reunir líders dels sectors públic i privat, juntament amb representants clau d'institucions financeres per avaluar el panorama actual i les tendències i perspectives per a l'Àfrica i les Amèriques.

Els ponents d'alt nivell van assenyalar l'enorme potencial de les iniciatives d'inversió conjunta entre ambdues regions, posant èmfasi en el creixent paper dels bancs públics i privats. La cimera també es va centrar en la importància vital de les inversions per impulsar la transició ecològica del turisme tant a l'Àfrica com a les Amèriques, sobretot en infraestructures i al sector hoteler.

A més de la innovació, la cimera també va posar èmfasi en l'educació i la formació, assenyalant la urgent necessitat de treballadors qualificats en ambdues regions. Centrant-se en els "Joves talents que lideren la transformació", els líders del turisme van reconèixer la necessitat d'iniciatives conjuntes de capacitació, desenvolupament de plans d'estudis i associacions entre institucions acadèmiques, parts interessades de la indústria i organismes governamentals.