L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), dependent de la Generalitat, ha reconegut que no ha pogut detectar ni provar, partint de les seves continuades anàlisis, que la petroquímica Iqoxe utilitzés productes per emmascarar abocats contaminants que desembocaven al mar.
En una compareixença en una comissió parlamentària sobre inspeccions en el polígon petroquímic de Tarragona, la gerent d'aquest organisme públic, Mar Lleó, va constatar que des de l'ACA no tenen constància d'aquesta irregularitat i de si es va poder falsejar les analísticas amb escumes perquè les proves sortissin correctament: "No ho hem pogut detectar".
La companyia té oberta una causa judicial per un delicte contra el medi ambient que va arrencar amb una investigació després de l'accident de la fàbrica de La Canonja (Tarragona) el gener de 2020. La jutgessa va considerar que, des d'aquesta planta, presumptament es podrien haver realitzat abocaments d'aigües contaminants amb un sistema per diluir aigües residuals i alterar analítiques.
En la comissió, la mateixa ACA va recordar que Iqoxe, juntament amb altres empreses petroquímiques, són inspeccionades de forma regular i sense preavísos per comprovar que tota la producció es fa d'acord amb la normativa mediambiental.
Fonts de la companyia consultades han assenyalat que l'empresa mai no ha estat sancionada per suposats abocats il·legals al mar i creuen que la demanda plantejada no té fonament, ja que d'haver-se produït algun abocament els sistemes de seguretat ho haurien detectat i podria haver-se identificat l'origen.
En la mateixa comissió, la gerent de l'ACA també va detallar que, des del 2014 fins al dia de l'accident --14 gener de 2020--, es van realitzar un total de 19 inspeccions a Iqoxe, amb resultat de cinc expedients sancionadors. Així mateix, va informar que l'última inspecció realitzada abans de l'accident va ser el novembre de 2019, on van detectar altres incidències, però gens relacionat amb possibles factors que motivessin l'explosió.
En anys posteriors, l'ACA ha continuat monitorant la companyia, que va reprendre lentament la seva activitat. El 2020 es van fer sis noves inspeccions sense detectar cap incompliment i el 2021 unes altres tres inspeccions més sense detectar res anòmal. I entre 2022-2023, s'han dut a terme més inspeccions, amb dos expedients oberts.
La gerent de l'ACA va voler defensar la tasca dels seus equips en matèria d'inspecció i la col·laboració amb les autoritats de la zona.