La situació és "increïblement precària". Aquesta és la gran amenaça que ha exposat el director executiu de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), Fatih Birol, que ha avisat que el panorama és d'alerta vermella per a la Unió Europea arran de les últimes mesures preses per Rússia per reduir els fluxos de gas natural. Davant la potencial amenaça russa d'un tall total del subministrament de gas de cara al proper hivern, Birol ha instat els 27 països de la UE a impulsar l'emmagatzematge de gas mitjançant la reducció de la demanda d'empreses i llars, augmentant temporalment el recurs al carbó i el petroli a la generació d'electricitat, a més de l'energia nuclear. De fet, l'AIE va publicar una setmana després de la invasió d'Ucraïna el pla de 10 punts per reduir la dependència de la Unió Europea del gas natural rus.
L'Agència Internacional de l'Energia ha recordat que el setembre del 2021, cinc mesos abans de la invasió russa d'Ucraïna, l'Agència ja va assenyalar que Rússia estava impedint que una quantitat important de gas arribés a Europa. "Vam donar encara més l'alarma al gener, destacant com les reduccions rellevants i injustificades de Rússia en el subministrament a Europa estaven creant una restricció artificial als mercats", ha detallat el director d'AIE. La conseqüència que tothom ja coneix va ser l'augment dels preus exactament al mateix temps que augmentaven les tensions sobre Ucraïna.
"Europa ha d'actuar immediatament"
En aquesta línia, Birol ha subratllat que si Rússia manté cert nivell de subministrament durant l'estiu encara és possible assolir el nivell d'emmagatzematge del 90%. Tot i això, ha emfatitzat en la necessitat que Europa actuï "immediatament" reduint el consum actual de gas. Segons una nova anàlisi de l'AIE, el gas extra que s'ha de guardar en els tres mesos que venen és de l'ordre de 12.000 milions de metres cúbics. Seguidament, el director de l'Agència Internacional de l'Energia ha proposat la introducció de plataformes de subhastes per incentivar els usuaris de gas industrial de la UE a reduir la demanda, així com minimitzar l'ús de gas al sector elèctric mitjançant un augment temporal de la generació a base de carbó i petroli mentre s'accelera el desplegament de fonts baixes en carboni, inclosa l'energia nuclear on sigui políticament acceptable i tècnicament factible.
Més accions concretes dels governs
Més accions concretes que hauria de dur a terme Europa, segons Birol, són, d'una banda, millorar la coordinació entre els operadors de gas i electricitat d'arreu d'Europa, fins i tot en els mecanismes de reducció de pics. Segons el director, això pot ajudar a reduir l'impacte del menor ús de gas en els sistemes elèctrics. Aquesta coordinació hauria d'incloure una cooperació estricta en el funcionament de les centrals tèrmiques en l'àmbit nacional i europeu. Un altre aspecte a tenir en compte, segons l'informe, és la reducció de la demanda d'electricitat de les llars establint estàndards i controls de refrigeració. "El govern i els edificis públics haurien de prendre la iniciativa per donar exemple, mentre que les campanyes haurien de fomentar canvis de comportament entre els consumidors", ha pregat el director de l'AIE.