En un context global de creixent preocupació pel canvi climàtic, Aigües de Barcelona, l'empresa responsable del cicle integral de l'aigua en l'àrea metropolitana de Barcelona, ha fet un pas ferm en la lluita contra la crisi climàtica.

Amb un ambiciós pla per reduir l'impacte ambiental, la companyia ha establert com a meta assolir la neutralitat climàtica per a l'any 2050, un desafiament que reflecteix el seu compromís amb la sostenibilitat i la preservació d'un dels recursos més preuats: l'aigua.

El desafiament del canvi climàtic

El canvi climàtic té un impacte profund en la gestió de l'aigua, i la situació a Catalunya és un clar exemple dels reptes a què s'enfronta el sector. Des de l'any 2000, les sequeres han augmentat un 29% a tot el món, i Catalunya ha experimentat cinc períodes de sequera en les últimes dues dècades, la qual cosa ha posat sota pressió els sistemes d'abastiment d'aigua.

Les estimacions no són encoratjadores: per a l'any 2050, el litoral català podria patir una disminució del 22% en la quantitat d'aigua disponible, la qual cosa planteja la urgent necessitat d'estratègies innovadores i sostenibles per garantir l'accés a l'aigua.

Les iniciatives d'Aigües de Barcelona

En resposta a aquests desafiaments, Aigües de Barcelona ha implementat una sèrie de mesures destinades a reduir la seva petjada ambiental i adaptar-se a les noves condicions climàtiques.

Des de 2015, l'empresa ha aconseguit reduir la seva petjada de carboni en gairebé un 46%. A més, Aigües de Barcelona ha obtingut el reconeixement internacional en convertir-se en la primera empresa del sector de l'aigua en rebre l'aprovació de la Science Based Target initiative (SBTi) per als seus objectius de zero emissions netes, un estàndard que confirma que les seves metes estan alineades amb la ciència climàtica més avançada.

Cal assegurar el futur de l'aigua

Aigües de Barcelona no només s'ha centrat en la reducció d'emissions, sinó que també està prenent mesures per garantir un subministrament d'aigua estable en un futur cada vegada més incert. Una de les seves principals iniciatives és el desenvolupament d'un pla director metropolità d'aigua regenerada, que s'està elaborant en col·laboració amb més de 160 actors externs. Aquest pla busca aprofitar de manera eficient l'aigua regenerada, una estratègia clau per enfrontar l'escassetat de recursos hídrics.

La companyia també ha invertit en infraestructures que optimitzen l'ús dels recursos hídrics disponibles, amb un enfocament en la innovació tecnològica i l'eficiència. A més, Aigües de Barcelona està promovent activament l'ús responsable de l'aigua entre la població, destacant la importància de la conservació i el consum conscient en un escenari de canvi climàtic.

ERA BLL VAIG DONAR CC 24
L'aigua regenerada és una solució sostenible i circular per afrontar l'escassetat hídrica / Foto: Aigües de Barcelona

De fangs residuals a combustibles, adobs i energia

Aigües de Barcelona està desenvolupant un full de ruta per transformar la gestió de llots en les seves plantes de tractament d'aigües residuals (EDARs). Aquesta iniciativa busca reduir les emissions generades durant el tractament mitjançant tècniques innovadores com la piròlisi i la gasificació, que permeten produir biocombustibles i bioproductes valorats com el biochar, útil per millorar el terra agrícola i capturar carboni.

A més, la companyia està construint un sistema de digestió anaeròbica a la depuradora de Montcada i Reixac, que produirà fins i tot 3,2 milions de metres cúbics de biogàs, reduint el volum de llots, proporcionant un 60% d'autosuficiència energètica a la planta i evitant l'emissió de 7.600 tones de CO₂.

Aigua regenerada, una solució sostenible

Amb l'objectiu de garantir l'abastiment d'aigua en l'àrea metropolitana, Aigües de Barcelona impulsa l'ús d'aigua regenerada. El 2023, la companyia va regenerar 57,9 hectòmetres cúbics d'aigua per a diversos usos, com la producció d'aigua potable, l'agricultura, la indústria i les ciutats.

Aquest procés té una empremta de carboni significativament menor que el dessalatge i un impacte energètic tres vegades inferior. Actualment, Aigües de Barcelona envia un cabal de 1.500 litres per segon d'aigua regenerada des de l'Estació Regeneradora d'Aigua del Baix Llobregat, que és tractada novament abans de la seva distribució a les llars.

Un model de sostenibilitat

En un moment en què l'aigua s'està convertint en un recurs cada vegada més escàs, Aigües de Barcelona està demostrant que és possible combinar la gestió eficient de l'aigua amb la lluita contra el canvi climàtic.

El seu enfocament no només és crucial per a Catalunya, sinó que també estableix un precedent per al sector de l'aigua a nivell mundial. Amb el seu compromís amb la sostenibilitat i la seva aposta per la innovació, Aigües de Barcelona es posiciona com un referent en la recerca de solucions per mitigar els efectes del canvi climàtic i assegurar un futur més sostenible per a les pròximes generacions.