Aigües de Barcelona ha estat la primera empresa catalana distingida globalment com a "Climate Smart Utility", guardó que li ha atorgat aquest dijous l'International Water Association (IWA) per la seva estratègia i accions contra l'emergència climàtica en els eixos d'adaptació, mitigació i lideratge climàtic. El reconeixement té com a objectiu seleccionar empreses del cicle integral de l'aigua que siguin inspiradores per a la transformació ecològica i referents en acció pel clima en tres pilars interconnectats: adaptació, mitigació i lideratge pel clima. El seu treball en l'àmbit climàtic també ha estat seleccionat com un dels deu casos d'acció climàtica més inspiradors o most-inspiring Climate Smart Cases. Les distincions s'han rebut durant l'acte de cloenda del congrés mundial de l'aigua organitzat per l'IWA o IWA World Water Congress and Exhibition, que se centra en el progrés de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 6 de les Nacions Unides (Aigua neta i sanejament). L'esdeveniment s'ha celebrat enguany a Copenhaguen (Dinamarca) i hi han participat més de 10.000 professionals i líders en aigua de tot el món.
Així doncs, Aigües de Barcelona ha estat una de les 42 companyies reconegudes d'entre totes les empreses presentades de 34 països de tot el món. El seu director d'acció climàtica, Xavier Bernat, ha declarat sentir-se molt orgullós pel doble reconeixement internacional. Un doble reconeixement internacional que els anima a "seguir treballant en la mateixa direcció", així com els encoratja a "intensificar" la seva acció per tal d'accelerar "la tan necessària transformació ecològica per al planeta". "Volem continuar desplegant models sostenibles, locals i resilients, que impulsin l'assoliment de la neutralitat climàtica, la implantació de models circulars i el foment i respecte per la biodiversitat, a través del treball col·laboratiu amb els diversos grups de relació", ha afegit.
Aigües de Barcelona i la neutralitat climàtica
Amb tot, l'IWA ha reconegut l'esforç d'Aigües de Barcelona per ser un motor de transformació social, ecològica i digital. És per aquest propòsit que la companyia catalana va aprovar durant el novembre del 2021 la Política d'Acció Climàtica per "liderar un canvi de paradigma en totes les actuacions vinculades amb l'emergència climàtica i la protecció del medi ambient", de la mà dels seus grups de relació al territori. L'estratègia està estructurada en tres eixos: per una banda, la neutralitat climàtica; per una altra, l'adaptació i resiliència; i, finalment, la captació i implicació.
L'empresa ha recordat que té definit un full de ruta per assolir la neutralitat climàtica abans del 2050: emissions de gasos d'efecte hivernacle netes igual a zero. A tall d'exemple, promou tant l'eficiència energètica com la implantació d'energia renovable a les seves instal·lacions i aposta per la producció de biogàs a les depuradores mitjançant la valorització dels fangs. Va ser l'any 2021 quan Aigües de Barcelona va valoritzar el 97,6% dels residus gestionats a les depuradores (EDAR) i el 62,01% dels residus gestionats a les estacions de tractament d'aigua potable (ETAP). "Un exemple d'economia circular, de valorització i de reutilització dels residus", ha assegurat la companyia catalana.
Objectiu: models més sostenibles
Davant de la situació de sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona, Aigües de Barcelona també ha assegurat haver impulsat activament la regeneració de l'aigua. És a dir, ha sotmès l'aigua depurada a un nou tractament perquè es pugui reutilitzar. "És la manera més sostenible i resilient de fer front a l’escassetat estructural dels territoris", ha explicat l'empresa. D'aquesta manera, l'any 2021 es van regenerar un total de 38 hectòmetres cúbics d'aigua. Els usos més demanats d'aquesta mena d'aigua són ambientals: el manteniment del cabal ecològic del riu Llobregat o la injecció als aqüífers per evitar la intrusió salina, per exemple. També cal esmentar els usos agraris, com el reg del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Canal de la Infanta o el Rec Vell de Sant Vicenç dels Horts. La companyia catalana manté l'impuls a l'ús d'aigua regenerada per tal d'alliberar recursos hídrics naturals.
Finalment, Aigües de Barcelona ha assenyalat que té l'objectiu de liderar la transformació cap a models més sostenibles. És per això que té clar que l'acció climàtica és un repte col·lectiu i durant el maig d'enguany va llançar un Hub d'Acció Climàtica: cap a la neutralitat oberta i la resiliència, on treballa amb els grups de relació per aconseguir el progrés climàtic de forma col·lectiva. El hub persegueix desenvolupar solucions conjuntes i impulsar bones pràctiques, així com conèixer i traçar plans de reducció de la petjada de carboni, treballant fermament per a la descarbonització del territori.