L'Ajuntament i el Port de Barcelona han signat aquest dimecres un acord de col·laboració per al desenvolupament de l'economia blava a la ciutat amb l'objectiu de convertir la capital catalana en un referent europeu i mundial, segons ha explicat el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni.
En el marc de Barcelona reAct, l'Ajuntament de Barcelona ha signat amb el Port el primer acord estratègic de col·laboració de l’Economia Blava a la ciutat. En aquest sentit, Collboni ha subratllat l'actual context de lluita contra el canvi climàtic, de preservació del medi marí i els canvis que s'estan produint en l'economia com una oportunitat per situar Barcelona en una ciutat referent a nivell mundial i europeu en l'economia blava. Per això, ha definit la signatura de l'acord amb la presidenta del Port, Mercè Conesa, com un "pas històric" i ha elogiat la feina feta fins ara per empreses, universitats i centres de recerca, entre d'altres.
Collboni també ha destacat que “ser una ciutat amb mar implica un avantatge competitiu respecte a altres ciutats, en qualitat de vida, en oferta d’activitats, en diversitat de productes o en posicionament geoestratègic. Barcelona ha superat la fase de viure d’esquena al mar i ara ens correspon sumar les mirades de la competitivitat econòmica i de la sostenibilitat ambiental per obrir-nos encara més al mar, en ciutadania, en urbanisme, en esport, o en economia del visitant”.
Per la seva part, Conesa, ha explicat que Barcelona Activa treballa per "esdevenir una plataforma única on les start up, les empreses tecnològiques, el món acadèmic i el sector marítim-portuari puguin desenvolupar nova activitat econòmica en l’àmbit de l’Economia Blava. Apostem perquè el Districte Blau, on es concentrarà aquesta activitat, es converteixi en un pol empresarial que funcioni sota criteris de sostenibilitat, obertura, col·laboració i tecnologia, i que sigui capaç d’atraure el talent, l’emprenedoria i la innovació".
Conesa també ha explicat que aquests projectes facilitaran la creació de nous llocs de treball de qualitat i ha posat en valor “l’esperit col·laborador de l’acord que signem avui per a potenciar l’Economia Blava, un acord que facilita el co-lideratge i l’alineament de les diferents institucions cap a uns objectius comuns”. Conesa ha finalitzat la seva intervenció assegurant que “cal que l’Ajuntament i el Port de Barcelona, juntament amb les altres institucions i col·lectius implicats, seguim treballant plegats per liderar el creixement i millorar el benestar dels nostres ciutadans”.
Un dels primers passos d'aquest acord serà l'habilitació de l'antic front marítim del Port Olímpic, fins fa poc ocupat per locals d'oci nocturn, d'un espai de 7.500 metres quadrats dedicat a l'economia blava i que a curt termini donarà feina a 400 persones. Segons Collboni, les obres ja han començat i els locals es podran anar ocupant al llarg dels dos pròxims anys. En un futur, n'hi haurà més en altres punts de la ciutat vinculats a la recerca, tot i que no els ha volgut avançar perquè encara estan en converses.
Barcelona té 16,67 km de costa i la Mediterrània ha estat, i és, un gran actiu per al seu desenvolupament econòmic: per les activitats logístiques i portuàries, el transport marítim, la pesca, la reparació de vaixells, la nàutica, el turisme blau, i altres transversals facilitadors com la recerca, formació, educació o cultura marítima, entre altres. Té 4 ports: el de Barcelona (10è port europeu en volum de contenidors, 4,5 milions de passatgers i 66 milions de tones de mercaderies), l’Olímpic, el Vell i el del Fòrum); genera una rellevant activitat econòmica i compta amb actius com espais de recerca marítima (UPC, UAB) i un reconegut ecosistema emprenedor i d’innovació.