La factura de l'electricitat augmenta cada dia que passa i hi ha qui ha decidit plantar cara a aquesta situació. És el cas de l'alcalde del municipi madrileny de Batres, Víctor Manuel López Rodríguez, que davant del que considera un "permanent abús de les elèctriques" ha decidit suspendre els pagaments a les companyies que subministren energia a l'Ajuntament, donant prioritat a altres pagaments per garantir els serveis públics municipals.

La intenció de López Rodríguez és suspendre els pagaments fins que "es produeixi un retrocés dels preus de l'electricitat a valors que permetin a la ciutadania espanyola un consum mínim indispensable amb uns costos continguts". Aquest anunci s'ha produït just el dia que el preu de l'electricitat ha marcat un rècord històric amb un preu mitjà de 132,47 euros megawatt/hora.

Perjudici insòlit

L'alcalde de Batres, municipi de prop de 1.750 habitants del sud de la Comunitat de Madrid, afirma que el preu de l'electricitat "està produint un perjudici insòlit en totes les economies domèstiques, en els costos empresarials i en la despesa de totes les administracions per al subministrament energètic". En fer pública la seva decisió, López Rodríguez ha destacat que "la inacció del govern central o la seva pròpia impotència per resoldre aquest enorme problema nacional està posant una altra vegada de manifest el poder que aquestes multinacionals tenen els governs, on molts dels seus integrants han acabat o acaben sent membres dels seus consells d'administració de manera recurrent".

Comunicat Ajuntament de Batres

El comunicat fet públic per l'alcalde de Batres

Abús descomunal

L'alcalde, representant de la formació independent Agrupació de Batres (ADB), lamenta que la ciutadania poc pot fer "davant de tan descomunal abús", per la qual cosa ha instat els responsables de les administracions públiques "que prenguin mesures urgents per pressionar aquestes empreses per aturar ja aquest desenfrenament de preus immoral, especulatiu i insolidari". Entén que han de ser les administracions les que prenguin la iniciativa: "Si tota la ciutadania deixés de pagar la factura de la llum, la pressió seria total per a les elèctriques, però si només ho fessin uns quants acabarien amb ells en un no res mitjançant el tall de subministrament. No passa el mateix amb les administracions públiques", afirma.

Així, apunta que quan les administracions no abonen la factura de la llum, "les elèctriques han d'anar als tribunals perquè se'ls obligui al pagament mitjançant sentència judicial, però no els poden tallar la llum de les escoles, de la Casa Consistorial o de la il·luminació dels carrers."

 

Imatge principal, torre elèctrica / EP