La pandèmia pel coronavirus ha tingut un gran impacte sobre l'economia espanyola, degut al pes dels sectors més afectats, com el turisme, i degut a les mesures de contenció del virus com la limitació de la mobilitat o el toc de queda.
Quan la pandèmia va esclatar ara fa poc més d'un any, el govern espanyol va reaccionar amb mesures de suport als treballadors i empreses, mesures com els ERTO i les línies de liquiditat. Per la seva banda, Brussel·les va suspendre les regles fiscals i el Banc Central Europeu (BCE) va aprovar un pla de multimilionàries compres d'actius, segons explica El País.
Ara, després de més d'un any, ja hi ha diversos països que demanen al BCE que tregui el peu de l'accelerador; un d'ells és Alemanya, tal i com explica el citat diari.
A principis del mes de març, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) discutia el proper informe sobre l'economia espanyola, que es presentarà durant els propers dies. Alemanya i Grècia eren les encarregades d'evaluar l'informe espanyol i van presentar visions alternatives.
El País ha tingut accés a l'informe alternatiu on hi queda molt clara la posició alemanya: "la caiguda d'ingressos públics i els estímuls estabilitzaran el deute públic al voltant del 120% del PIB durant els propers temps; és molt probable que això deixi un espai fiscal molt reduït per als propers anys i, per tant, per a la propera crisi, més encara si acaben pujant els tipus d'interès, com el Bundesbank comença a suggerir a Fráncfort".
Així doncs, Alemanya veu clara i obvia la necessitat d'"un canvi de rumb en el futur pròxim". Berlín està a favor de posar en marxa un pla d'ajust plurianual i creu que el més important ara és presentar un compromís "ambiciós i creïble" de reducció del deute públic com a senyal als mercats.
Més estímul
El Fons Monetari Internacional (FMI) considera que és el moment d'aplicar més estímuls a les economies. Alemanya, per la seva banda, conclou que "depenent de l'evolució de la pandèmia, el procés de consolidació fiscal hauria de començar més aviat que tard". A més, la posició alemanya alerta sobre l'augment de la despesa en pensions i els seus efectes sobre les finances públiques.
A la reunió de l'OCDE Alemanya va ser dura i va obtenir el suport de la República Txeca. Tot i això, Brussel·les va defensar que no és el moment de fer ajustaments i els Estats Units van apuntar que ara no té sentit econòmic plantejar ja la consolidació fiscal quan mitja eurozona va directa cap a una segona recessió.