Els majors accionistes dels laboratoris Almirall –els germans Jorge i Antonio Gallardo– van legalitzar uns 113 milions d'euros gràcies a l'amnistia fiscal que va implementar l'any 2012 el ministre d'Hisenda –ara en funcions–, Cristóbal Montoro, amb què facilitava la regularització de només un 10% dels beneficis dels exercicis no prescrits.
Així ho publica avui ElDiario.es en el marc de la investigació dels papers de la Castellana, i explica que de tots els diners opacs que tenien a Suïssa en els comptes corrents de dues societats opaques de Panamà, només en van declarar un 2,4%, és a dir, uns 2,7 milions d'euros. Però això va ser legal gràcies a la rebaixa de les condicions de l'amnistia de Montoro.
Els germans, però, no tenen només el 66% de la farmacèutica Almirall. Entre la seva fortuna hi destaquen altres negocis com residències per a persones grans o amb trastorns de conducta o hospitals privats com Vithas, el segon grup del sector de la sanitat privada amb més vendes a l'Estat espanyol. Però també tenen negocis en el sector immobiliari, hoteler i d'energies renovables.
Això els ha portat a ocupar la posició número 16 de la llista Forbes, però no tot ha estat aigua clara. Just abans que es creés la marca Vithas, els germans Gallardo van legalitzar un patrimoni de 112.979.114,13 euros, que fins llavors havien ocultat de manera legal gràcies a la Declaració Tributària Especial o amnistia fiscal.
Ara bé. Els diners que van legalitzar els germans supera curiosament els beneficis que els laboratoris Almirall van aconseguir l'any 2012, uns 77,8 milions d'euros. El medicament més conegut de la farmacèutica és l'antiàcid per a l'estómac Almax, que és el cinquè més venut a l'Estat sense recepta.
Contra la independència
Els germans Gallardo sempre s'han posicionat contra l'evasió fiscal de la família Pujol i aprofitaven l'ocasió per carregar contra l'independentisme. Tres anys després d'haver legalitzat els seus comptes de Suïssa, Jorge Gallardo no es va tallar ni un pèl a l'hora de dir que "no ens hem emportat res a Andorra" i que, per això, "ningú ens pot donar lliçons de catalanitat".
Uns dies abans de les eleccions del 27-S, Gallardo ja va difondre un vídeo a la intranet de la seva empresa per fer campanya en contra del vot sobiranista i advertir els seus treballadors de les "conseqüències negatives" que tindria pels interessos del grup una eventual declaració unilateral d'independència de Catalunya.