La participació de Catalunya en la implementació dels fons Next Generation EU ha estat "pràcticament nul·la" malgrat les promeses del govern espanyol. Segons un informe elaborat per la plataforma 'Regions for EU Recovery', format per 30 regions de deu estats membres, Catalunya defensa que no s'ha respectat el principi de subsidiarietat i observa "contradiccions" entre les polítiques regionals i els objectius de l'executiu central. El document, presentat aquest dimecres a la delegació de la Generalitat a Brussel·les per la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, també assenyala que els procediments dissenyats per l'Estat estan provocant que Catalunya rebi la meitat dels diners que li correspondrien atenent el seu PIB i població, informa l'ACN.
Ajudes poc accessibles i complexes
Tal com ho ha expressat aquest dimecres la consellera Alsina, la principal queixa per part del Govern que recull l'informe és la poca participació de l'executiu català en el repartiment dels fons Next Generation. Segons apunta el document, Catalunya "no ha tingut un rol central en el disseny dels objectius, malgrat participar en les trucades organitzades pel govern central". A més, assenyala que Catalunya sí que ha hagut de donar suport a les autoritats i als inversors locals tot i no estar plenament implicada en el procés. Un altre dels reclams destacats per part del Govern és la "multiplicitat d'òrgans" involucrats en el procés per sol·licitar els fons, un fet que ha dificultat que els potencials beneficiaris trobessin les ajudes que necessitaven. "Això és especialment perjudicial per a les pimes, que no disposen d'una capacitat administrativa adequada per fer front a aquestes dificultats", apunta l'informe. En aquest sentit, l'informe també denuncia que la manca de coordinació ha derivat en el disseny d'ajudes "desagregades, centrades en àmbits massa específics" i escrites en un llenguatge "excessivament complex". Si bé el text celebra que la majoria dels estats hagin impulsat un mecanisme per fer un seguiment de l'ús dels fons, Catalunya i la resta de regions de l'Estat espanyol que han participat en l'enquesta –el País Valencià, el País Basc i les Illes Balears- consideren que les eines per avaluar com s'han utilitzat les ajudes han estat "insuficients".
"Catalunya no té el rol que hauria de tenir"
Per altra banda, Catalunya subratlla que el govern espanyol no ha respectat el principi de subsidiarietat i els diferents nivells de governança. Al seu torn, això limita l'exercici de la seva competència i, alhora, contradiu algunes de les polítiques que es volen impulsar des del Govern. "La centralització ha derivat en contradiccions de les polítiques regionals, cosa que pot limitar l'absorció de fons i atorgar subvencions a projectes que no són transformadors", assenyala l'informe. Finalment, tant Catalunya com la resta de comunitats dins l'Estat han criticat el "poc marge" del que han disposat per planificar l'ús dels fons i han apuntat que els terminis habilitats per enviar sol·licituds han estat "massa curts". Tal com ha detallat la consellera Alsina als mitjans, la principal conclusió de l'informe és que Catalunya –i bona part de les regions que apareixen en l'enquesta- "no té el rol que hauria de tenir, tant en els processos de presa de decisió com en la implementació dels fons". En aquest sentit, ha insistit que l'eficiència dels fons es redueix de forma significativa quan no són els territoris directament vinculats a la gestió d'aquests recursos els que se'n fan càrrec. Segons dades esmentades per la mateixa consellera, en convocatòries directament gestionades pel Govern, Catalunya ha obtingut el doble dels fons que li pertocarien d'acord amb el seu PIB i el seu volum de població. Per contra, aquests ingressos s'han reduït a la meitat si es tenen en compte els recursos obtinguts dels fons Next Generation gestionats pel govern espanyol. "És una gran preocupació", ha reconegut Alsina. Un cop presentat l'informe, la intenció de les regions que hi ha participat és la de traslladar el document a la resta de les institucions europees perquè aquestes "prenguin nota" i puguin introduir mecanismes "que escoltin més i millor les veus de les regions".