El gran empresariat espanyol ha fet acte de presència aquest dimecres a la reunió anual del Cercle d'Economia confiant que les previsions de creixement econòmic per Espanya es quedin curtes. De fet, la presidenta executiva del Banco Santander, Ana Botín, el d'Inditex, Pablo Isla, i el de Telefónica, Jose María Álvarez-Pallete, han confiat que el PIB espanyol pugi més d'un 6 o 7% i fins i tot pugui arribar fins al 9% a finals d'aquest 2021.
Tots tres han protagonitzat un col·loqui, moderat per Marc Puig, vicepresident del Cercle i president de Puig, que portava per títol "el món postcovid des de la perspectiva empresarial", on han mostrat els seus punts de vista sobre l'últim any i tot el que ha comportat des del vessant empresarial.
Botín, a més de confiar que Espanya "se sortirà del mapa" durant els pròxims trimestres pel que fa a la recuperació econòmica, remarcant així la possibilitat que el PIB creixi fins a un 9% aquest any, ha destacat que la recuperació postpandèmia serà molt desigual i variarà en funció dels països, deixant clar que el principal problema serà la inflació.
En aquest mateix sentit s'han manifestat Isla i Pallete, tot i que no han estat tan agosarats. El president d'Inditex ha assegurat que l'economia espanyola va pel camí de créixer per sobre del 6%, dada que coincideix amb la que han donat moltes institucions internacionals com l'FMI, mentre que el president de Telefónica ha sostingut que "probablement les estimacions es quedaran curtes", destacant que aquí tindran un "efecte important" tots aquells estalvis acumulats per la societat durant els mesos de pandèmia.
Els fons europeus, una gran oportunitat
Malgrat aquestes bones perspectives dels tres empresaris espanyols, han coincidit que la Covid ha suposat, per Espanya, una frenada pel que fa al creixement econòmic, ja que l'Estat retornarà als nivells de 2019 fins a finals de l'any que ve.
En aquest sentit, els tres directius, que sumats representen el 25% de capitalització borsària de l'Ibex, han considerat que un dels factors per a la recuperació econòmica seran els fons europeus, que representaran una "oportunitat important". Així, Pallete ha instat a la societat a sentir-se orgullosa de la reacció de la UE davant de la crisi.
Quant a Espanya, ha dit que "la clau és saber aprofitar" aquesta oportunitat mitjançant una bona col·laboració publicoprivada, reclamant una auditoria i transparència en la gestió dels recursos europeus.
Ara bé, en aquest punt Isla ha advertit que tot i aquesta gran entrada de capital econòmic, s'ha d'evitar caure en l'"autocomplaença" i ha instat a abordar totes les reformes que calguin per aconseguir que l'economia espanyola sigui més competitiva.
Pallete també s'ha sumat a aquesta idea, reclamant que cal modernitzar el sistema regulador perquè està "ancorat al segle passat" perquè així totes les empreses puguin "competir en igualtat d'oportunitats", idea que també ha secundat Botín, que ha optat per reclamar una reforma fiscal.
Els canvis de la pandèmia
Els tres empresaris, també han compartit idees sobre els canvis que ha provocat la pandèmia en la nostra societat, coincidint que ha ajudat a accelerar diverses tendències que les empreses ja havien començat a implementar com el negoci en línia o l'aposta per la sostenibilitat. En aquest sentit, Botín ha destacat que, un any després, el que hi ha és "una acceleració exponencial del que anàvem veient".
Segons la presidenta del Santander, ja fa cinc anys que s'estava treballant en aquesta direcció, fer empreses responsables amb l'objectiu d'ajudar a solucionar reptes globals com el canvi climàtic i la immersió financera o la digitalització. De fet, Botín, Pallete i Isla han afirmat que les vendes online han vingut per quedar-se remarcant que s'ha d'avançar en la integració del món físic i digital.
A més, els tres directius han remarcat el problema que suposa per a Espanya la grandària de les empreses i han apostat per una "regulació" que permeti tenir empreses més grans i tenir així més mitjanes i grans empreses.