La factura de la llum del mes d'agost és la més cara de la història. L'inflat cost de l'energia en el que s'ha vist sumit tota Europa ha aconseguit que Espanya registri l'agost com la temporada on més car s'ha pagat el megawatt hora, amb una mitjana de 307,8 euros MWh. A més, aquest dimecres següent s'arribarà al segon preu més alt que mai s'ha registrat. Aquest rècord s'ha produït tot i el topall al gas que l'executiu espanyol va aprovar al juny i que només ha assolit esmorteir els preus de manera molt precària. És per això que la Unió Europea està preparant una reforma del mercat elèctric europeu.
Fins ara, el preu mensual més elevat eren els 283,3 euros/MWh, registrat el passat mes de març. L'agost més car va ser el del 2021, encara que amb un preu molt més baix del d'aquest any. Només 105,9 euros/MWh. I si volem trobar el tercer agost amb els preus més inflats de tota la sèrie històrica cal que retrocedim fins al 2008, quan el megawatt hora va arribar als 70,1 euros de terme mitjà. Una xifra ridículament inferior en comparació als nivells que actualment el mercat elèctric europeu està registrant.
Tota aquesta crissi energètica ha desencadenat que Brussel·les s'hagi posat data límit per trobar una solució. La Unió Europea celebrarà el 9 de setembre una reunió extraordinària per abordar la forta pujada de preus de l'energia. La cimera ha estat convocada per la presidència txeca de la Unió Europea i l'acollirà la capital d'aquest país, Praga. Segons ha afirmat el primer ministre de la República Txeca, Peter Fiala, es vol preparar una "intervenció d'emergència" al mercat elèctric per esmorteir l'augment dels preus. "S'ha arribat a un consens sobre la necessitat de ficar els preus en l'arquitectura de l'energia de la UE", ha afirmat el polític conservador en una roda de premsa, després de reunir-se amb el seu homòleg alemany, Olaf Scholz.
En aquest sentit, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha defensat les paraules de Scholz i Fiala. També ha apostat per una reforma del mercat elèctric europeu, després d'assenyalar que es va dissenyar "per altres circumstàncies" i que està darrere dels preus "desorbitats" que es paguen en el context d'una guerra a Ucraïna en lligar el preu del gas a altres energies. "Va ser desenvolupat per a diferents circumstàncies, per això ara estem treballant en una intervenció d'emergència i una reforma estructural del mercat elèctric", ha assenyalat Von der Leyen. El que ha passat en els passats dies i setmanes fa necessària, tant per a Berlín com per a Praga, "algun tipus d'intervenció", ha reconegut Fiala, qui ha considerat possible un "deslligament dels preus de l'electricitat, dels preus del gas".