Alts representants d'Ucraïna han presentat a Barcelona les oportunitats que ofereix la reconstrucció del país a l'empresariat espanyol durant la jornada 'La cooperació econòmica interregional com a motor per a la reconstrucció i el creixement econòmic d'Ucraïna'.

L'esdeveniment, organitzat pel Centre d'Estudis Internacionals (CEI), l'Assemblea Europea de Regions (AER) i Àgora Diplomàtica, ha reunit representants de les regions ucraïneses de Dnipropetrovsk, Odessa, Sumy i Kryvyi Rih, juntament amb personalitats de l'àmbit diplomàtic i empresarial europeu.

Entre els participants van destacar Manuel Szapiro, representant de la Comissió Europea a Barcelona, i Vorobyov Artem, Cònsol General d'Ucraïna a Barcelona. A més, l'alcalde de la regió de Járkiv, Ígor Terekhov i l'eurodiputat. Lukas Mandl. van intervenir de manera virtual, contribuint al debat sobre les oportunitats de cooperació econòmica. La jornada va ser clausurada per Joaquim Llimona, director general de la CEI.

Durant la trobada, Mykola Lukashuk, president del Consell Regional de Dnipropetrovsk, va emfatitzar la urgència que la recuperació d'Ucraïna formi part de les agendes europees. "La cooperació ha de centrar-se en dues àrees clau: el sector energètic i la reconstrucció física del país", va afirmar.

Lukashuk va subratllar que iniciatives com la promoguda per la CEI, l'AER i Àgora Diplomàtica són essencials per enfortir els llaços entre regions europees i ucraïneses, com és el cas de Catalunya i Dnipropetrovsk, que comparteixen una sòlida tradició industrial.

RELLEVÀNCIA ESTRATÈGICA

Per la seva part, Vadym Shkarivskyi, vicepresident del Consell Regional d'Odessa, va destacar la rellevància estratègica de la seva regió, seu del port marítim més gran d'Ucraïna i líder a la producció de raïm, amb el 65% de la producció nacional. Shkarivskyi va subratllar la necessitat de tenir en compte aquestes fortaleses perquè la reconstrucció del país sigui sostenible i eficaç, més enllà de l'ajuda d'emergència.

Manuel Szapiro, en representació de la Comissió Europea, va recalcar el compromís de la Unió Europea amb Ucraïna des de l'inici de la guerra d'agressió per part de Rússia. "La UE ha estat i continuarà sent al costat d'Ucraïna. Ara, a més de cobrir necessitats immediates, és essencial preparar la reconstrucció del país. El fons d'ajuda de 50.000 milions d'euros, juntament amb el procés d'adhesió a la UE, seran fonamentals per escometre les reformes necessàries i generar beneficis per a ciutadans, empreses, regions i municipis ucraïnesos", va afirmar.

El Cònsol General d'Ucraïna a Barcelona, Vorobyov Artem, va agrair la iniciativa i va subratllar la importància de comptar amb el suport del sector privat en la fase de reconstrucció del país, posant èmfasi en la cooperació entre estats i regions.

Així mateix, Albert Castellanos, president de l'AER, va assenyalar que recolzar la reconstrucció d'Ucraïna no només és un deure moral i polític, sinó també una oportunitat per a les comunitats empresarials europees.

Durant l'esdeveniment, es va presentar la iniciativa 'EU-Ukraine. Investments and reconstruction', liderada per Àgora Diplomàtica i destinada a atreure inversions europees per a la reconstrucció del país una vegada finalitzi el conflicte bèl·lic.

Jordi Xuclà, vicepresident d'Àgora Diplomàtica, va explicar que l'objectiu de la iniciativa és mobilitzar empreses i capitals europeus per contribuir al creixement econòmic sostenible d'Ucraïna. Xuclà va comparar aquesta iniciativa amb el Pla Marshall després de la Segona Guerra Mundial, destacant que "Ucraïna necessita suport, esperança i preparar-se per al futur".