El president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, serà el nou president del consell de la GSMA, l'associació que engloba als majors grups operadors de telecomunicacions i a petits operadors independents d'abast mundial. Segons ha informat aquest dilluns tant la GSMA com Telefónica en sengles notes de premsa, Álvarez-Pallete presidirà l'organització entre febrer de 2022 i desembre de 2022 i es convertirà en el primer espanyol que ocupi aquest càrrec. Álvarez-Pallete ha assegurat que se sent "molt orgullós d'unir-se a la GSMA com a president en representació de l'ecosistema mòbil global" i ha apuntat a "la digitalització, l'impuls del creixement, la creació d'ocupació, la sostenibilitat i la inclusió digital" com els seus principals objectius durant la seva presidència.
Álvarez-Pallete presideix Telefònica des de 2016, quan va substituir en el càrrec al seu mentor César Alierta, i després d'haver exercit nombrosos càrrecs al llarg de disset anys en l'operadora espanyola. La seva presidència ha estat marcada pel desenvolupament de la tecnologia 5G en el sector i per la gestió de la pandèmia. A partir del febrer, substituirà al francès Stéphane Richard, anterior conseller delegat del grup Orange, condemnat al novembre per haver maniobrat perquè l'empresari Bernard Tapie obtingués de les arques públiques franceses una indemnització superior a la que li corresponia per la venda de la seva empresa Adidas.
Un Mobile 2022 "no gaire allunyat" de les edicions prepandèmia
Aquest relleu al capdavant de la GSMA arriba poques setmanes abans de la celebració del Mobile World Congress, el congrés de telefonia mòbil més gran del món que se celebrarà a Barcelona del 28 de febrer al 3 de març. Davant d'aquest esdeveniment, el director general de GSMA, Mats Granryd, va pronosticar fa una setmana que el Mobile World Congress (MWC) de 2022 assolirà uns registres "no molt allunyats" respecte a les edicions prepandèmia, si bé no els recuperarà encara. En una entrevista concedida a Mobile World Live, el mitjà de comunicació de GSMA, Granryd va assegurar que es durà a terme "un molt bon esdeveniment", "meravellós", amb "molta gent i molta energia", malgrat l'actual incidència del coronavirus. En aquesta línia, el passat 10 de gener, el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, ja va assegurar en una carta oberta que el congrés se celebrarà sense canvis, seguint els protocols que ja s'havien previst, sempre que les autoritats no sol·licitin alguna modificació. Granryd ha afirmat que entre els més de 1.000 ponents ja programats només un petit percentatge farà la seva conferència en format virtual, mentre que la gran majoria estaran presencialment a Barcelona. També ha indicat que més de 1.500 empreses exhibiran els seus productes al saló.
El congrés es durà a terme "de forma responsable" i amb les mesures de seguretat adequades, segons va afegir Granryd, que també va defensar la necessitat de no posposar l'esdeveniment perquè això generarà més "preocupació" de l'actual. En un món cada vegada més dependent de la tecnologia, esdeveniments com el MWC són necessaris, va concretar. El MWC no es va celebrar el 2020 a causa del virus, mentre que l'edició de l'any passat es va dur a terme a mig gas (amb uns 27.000 assistents, lluny dels 100.000 d'altres anys) i de manera semipresencial. En l'edició de 2021 l'organització es va encarregar d'efectuar, juntament amb Quirón Salut, proves diagnòstiques per a tots els assistents en un moment en què encara no s'havia generalitzat la vacunació. En la de 2022 seran els congressistes que hauran de certificar mitjançant l'aplicació del congrés que o bé estan vacunats, o s'han recuperat de la malaltia o compten amb un test amb resultat negatiu.