"Avui presentem una patronal desacomplexadament independentista i del segle XXI". Així ho ha anunciat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) aquest matí, en el marc de la seva campanya Eines de País, que va sorgir a partir de l'observació "de les febleses per assolir la independència que vam detectar la tardor del 2017". Sota el nom Anem per Feina, la nova patronal impulsada des de l'Assemblea té per objectiu "omplir un forat de representativitat social en l'àmbit de l'empresariat", marcadament independentista, "que fins ara és un nínxol buit".
El projecte de patronal —que no esdevindrà patronal en si mateixa fins que no tingui els socis i la representativitat necessària— l'han presentat aquest matí la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; el secretari nacional de l'Assemblea i coordinador de la comissió FemRepública, David Fernàndez i una de les cares visibles d'Anem per Feina, l'empresària Sílvia Cubo.
Es tracta de la tercera aposta ferma de l'ANC per incidir en l'àmbit econòmic i representar més l'independentisme en aquest sector, com ja es va fer amb la candidatura a les Cambres de Comerç de Catalunya el passat mes de maig. Aquesta va ser un èxit i va obtenir la victòria a la Cambra de Comerç de Barcelona amb una majoria absoluta de l'independentisme, que va sacsejar la institució amb l'empresari Joan Canadell al capdavant.
Pel que fa a les bases de la patronal, els impulsors no n'han volgut dir gran cosa més a part del fet que "serà una patronal moderna i molt transparent", a més d'apostar per una estratègia independentista "de desconnexió de l'Estat". Alhora, asseguren que serà "participativa" i "amb un model d’empresa moderna, innovadora i amb valors emmarcats en l’economia social".
El full de ruta de la nova patronal es farà públic en una propera roda de premsa de presentació el mes de gener. De moment tampoc no s'han presentat els lideratges de l'associació, que en principi "no recaurà sobre una sola persona, sinó que serem un equip i dirigirem en bloc", han assegurat a ElNacional.cat.
Fins ara asseguren que ja compten amb 500 empreses associades —principalment pimes i autònoms— i vuit delegacions, concretament a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, La Bisbal del Penedès, Manresa, Sort i Tortosa.
Però què han fet malament les altres patronals —Foment, Pimec, Cecot— perquè calgui crear-ne una de nova? "Doncs, d'entrada, una ens va portar als tribunals", recorda Paluzie, referint-se a la demanda que Foment del Treball va posar a l'ANC per la campanya Consum Estratègic, també dins del marc d'Eines de País.
Pel que fa a aquesta demanda, en què ja es va celebrar la vista als jutjats, encara no hi ha sentència, i segons Paluzie "nosaltres no tenim novetats". Alhora, des de l'Assemblea es considera que hi ha una gran part de l'empresariat que no es veu "representada com hauria d'estar-ho" i aquest és l'objectiu d'Anem per Feina.