Andalusia segueix el camí de Madrid i també suprimirà l'impost de patrimoni. Amb moltes diferències entre ambdues, la principal és que Andalusia, històricament, és la comunitat que rep més diners en termes absoluts, en relació amb el que aporta a l'Estat. Ja des del 2014, la regió té un saldo fiscal positiu de més de 7.000 milions d'euros. Tot i que, cal matisar que si es té en compte el PIB i el nombre d'habitants, sis comunitats més i Ceuta i Melilla en surten més beneficiades. Així doncs, la supressió d'un impost recaptatori propi marcat per la mateixa comunitat autònoma, pot fer créixer aquesta diferència.
"Ens hem de mesurar amb els millors"
L'encarregat d'anunciar-ho ha estat el president andalús, Juanma Moreno, que ha donat una radiografia de xifres absolutes sense el rerefons d'aquestes: "Hem augmentat els ingressos en 1.100 milions d'euros des del 2019 fins aquest 2022. Cal teixir una xarxa de protecció social i augmentar polítiques socials i sanitàries i la seva recaptació, baixant impostos. Per tot plegat, suprimirem l'impost de patrimoni d'Andalusia. Hem de ser competitius i valents i mesurar-se amb els millors, no podem mirar cap avall, sinó cap amunt i veure què estan fent els millors".
Un discurs que Moreno ha pronunciat des de Madrid i s'ha emmirallat en la presidenta Isabel Díaz Ayuso, tot i que no ha citat el seu nom: "Si volem competir amb la locomotora de Madrid, hem de tenir una fiscalitat igual d'atractiva que impulsi l'activitat. Andalusia serà la segona comunitat autònoma amb menys impostos d'Espanya".
Andalusia, segona comunitat amb menys impostos
Així doncs, l'estratègia de Moreno vol tenir un efecte dues vegades atractiu: supressió del citat impost de patrimoni i convertir-se en una terra lliure d'impostos si es compara amb la resta de comunitats. "Aprovarem la sisena rebaixa lligada a la classe treballadora, mitjanes i petites empreses per alleugerir la pujada de preus. L'estalvi dels darrers temps ja suposa 540 milions d'euros i pel 2023, en sumarem 360 milions que quedaran en mans de les famílies andaluses. Acabarem amb 900 milions com a conseqüència de les successives rebaixes d'impostos".
El president andalús s'ha guanyat l'aplaudiment del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha assistit a l'acte organitzat aquest dilluns al matí pel Grupo Joly. La supressió de l'Impost de Patrimoni es pren després d'analitzar-ne els efectes actuals i comprovar, ha dit, que "suposa un fre per a la inversió" i que "dels vint mil contribuents que més paguen, la meitat es van traslladar fora" de la comunitat, amb una pèrdua de 3,5 milions a Patrimoni i 14 a IRPF. "Volem afavorir que determinades rendes fixin la seva residència a Andalusia contribuint així amb els seus impostos", ha afirmat Moreno, que ha assenyalat que el seu objectiu és "fer d'Andalusia la comunitat de règim comú amb la pressió fiscal més baixa amb Madrid".
Catalunya, la que més paga
Fins ara, Andalusia era la tercera comunitat amb una recaptació major en aquest impost. En l'ordre de més a menys trobem Catalunya va pagar el 45% de l'impost de patrimoni del conjunt de l'Estat espanyol el 2020, més que qualsevol altra comunitat. Per darrere, la que més va contribuir a les arques públiques va ser el País Valencià, amb 156.372.632 euros, un 13% del total de l'Estat i Andalusia amb un 93.341, un 8,8%. La recaptació total de l'Estat va ascendir fins als 1.203,7 milions d'euros.
Actualment en el rànking de les que més recapten, els objectius són ben oposats. Així doncs, Catalunya, a diferència d'Andalusia, compta amb un dèficit fiscal que creix sense aturador. Segons càlculs de la conselleria d'Economia, la diferència entre la despesa que l'Estat dedica a Catalunya i els ingressos que aporten els catalans a les arques de l'Estat, s'eleva a 20.196 milions d'euros, és a dir un 8,5% del PIB. Les balances s'han calculat en funció de les dades del 2019, el darrer any prepandèmia. Aquestes xifres representen un increment d'un 0,5% en relació al 2016, el darrer any en què l'Estat va facilitar les dades necessàries per fer el càlcul de les balances. Aquell any el dèficit fiscal es va situar en 17.049 milions d'euros. Segons l'informe presentat avui, el 2019 Catalunya va aportar el 19,6% dels ingressos totals a l'Estat i va rebre el 13,4% en despeses.
L'exempció de la Comunidad de Madrid també va jugar un paper significatiu en els registres d'aquesta: s'haurien d'haver pagat 992.012.970 euros, però en tenir una bonificació del 100% de la quota a ingressar, els ciutadans no van haver-ho d'abonar. Així mateix, establir una bonificació del 100% de la quota a ingressar, com és el cas de Madrid, exclou de l’obligació de declarar aquella població amb patrimonis inferiors als 2.000.000 d'euros i, per tant, determina un patrimoni per declarant superior al tenir un nombre de contribuents menor amb un patrimoni total més alt. La normativa de cada comunitat, marca les diferències en les xifres finals i, ara, s'haurà de sumar l'excepció andalusa.