El Consell General -parlament andorrà- ha aprovat aquest dijous l'adhesió del país al Conveni constitutiu del Fons Monetari Internacional (FMI), adoptat en la Conferència financera de Bretton Woods.
L'adhesió ha tingut el vot favorable dels consellers generals -diputats dels grups parlamentaris que donen suport al Govern-, de Demòcrates per Andorra, Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos, així com del grup de l'oposició Terceravia.
El grup parlamentari Socialdemòcrata -el principal de l'oposició- ha votat en contra, presentant un informe elaborat pel propi Ministeri de Finances sobre els "riscos" d'entrar al FMI.
L’oposició apunta a pèrdua de sobirania
Entre aquests riscos, apunten, hi ha la pèrdua de sobirania o el fet que determinada assistència per part del FMI al país està condicionada a polítiques d'ajust estructurals "no democràtiques".
Per això, el líder de l'oposició, Pere López, ha demanat "deixar de minimitzar i d'amagar els costos que comporta l'adhesió al FMI".
Els suports
El ministre de Finances, Eric Jover, ha manifestat durant el debat que "avui Andorra farà un pas més per ser membre de la comunitat internacional, per millorar la seva resiliència financera".
També ha assegurat que la quota a pagar és "molt inferior a la que alguns pronosticaven", fent al·lusió a les crítiques que s'han formulat des del Partit Socialdemòcrata.
Des de Demòcrates per Andorra, el principal grup de la majoria, el seu president, Carles Enseñat, ha valorat la "oportunitat històrica d'estar en l'organisme on volen estar pràcticament tots, tots menys Cuba, Corea del Nord i els consellers socialdemòcrates".
El president del grup liberal -formació de la coalició del Govern-, Ferran Costa, ha assegurat que "tots guanyen en tranquil·litat i Andorra guanya com país".
Carles Naudi, president del grup de Ciutadans Compromesos -també de la coalició de Govern-, ha explicat que el resultat d'entrar al FMI és "positiu".
Per part del grup de Terceravia, que no forma part del Govern, el seu president, Josep Pintat, ha coincidit amb la majoria, i ha assegurat que veuen l'entrada en el FMI "com una necessitat de país".
"No participar en un organisme integrat per 189 països no creiem que generi la millor imatge per a Andorra. A més, permetrà fixar les bases per al futur", ha sostingut.
Es tracta de la primera sessió del Consell General que comptava amb la presència de tots els parlamentaris després que la pandèmia de Covid-19 obligués a reduir l'aforament com a mesura per frenar els contagis.