L'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) i la Fundació Repsol han firmat un acord de col·laboració per al desenvolupament conjunt d'accions de promoció, divulgació i impuls de la mobilitat sostenible, eficient, digitalitzada i segura. Segons un comunicat conjunt, ambdues entitats comparteixen un interès comú a col·laborar, divulgar, conscienciar i ampliar el coneixement per part de la societat dels reptes i oportunitats que planteja el desenvolupament de la nova mobilitat, caracteritzada per la seva sostenibilitat, connectivitat i descarbonització.
Per això, realitzaran esdeveniments i jornades sobre mobilitat sostenible, tant en l'àmbit nacional com al local, amb l'objectiu que es produeixi un canvi global tan social com en els agents públics i privats del sector. El president de Repsol, Antoni Brufau, va fer referència als desafiaments de la transició energètica cap a una economia més descarbonitzada que ha de ser "justa i inclusiva, escalable i competitiva". "Només una visió conjunta i rigorosa, basada en la tecnologia, serà capaç d'assegurar la vitalitat de dos sectors absolutament estratègics per a l'economia del país, per a la seva competitivitat i la seva ocupació", va assenyalar.
Per la seva part, el president d'Anfac, Wayne Griffiths, va destacar que cal tenir el coratge de crear un futur nou, perquè al davant es presenten "grans possibilitats". "L'acord entre Anfac i Fundació Repsol ens ajudarà en aquest objectiu, com també en d'altres. Coincidim que aquest futur, aquesta nova mobilitat, ho decidirà la societat i que hem de preservar el dret a la mobilitat individual. Hem de donar solucions sostenibles que ajudin a la descarbonització mantenint la mobilitat individual", va explicar.
La firma de l'acord, rubricat per ambdós presidents, ha precedit una reunió de treball sobre la descarbonització del sector, a la qual han assistit diversos agents de la cadena de valor de l'automoció, com Foment del Treball, Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya (CIAC) o els sindicats UGT i CC.OO., i que ha estat moderada per la firma Grant Thornton.
Segon acord per a la mobilitat sostenible
Aquest no és el primer acord que la Fundació Repsol fa per impulsar la mobilitat sostenible. Fa ja gairebé dos mesos, el dos de març, Brufau i el president de la patronal de concessionaris Faconauto, Gerardo Pérez, ja van firmar un acord estratègic amb l'objectiu d'abordar els grans reptes de la mobilitat present i futura en el marc de la transició energètica en curs. Segons van explicar en el seu moment Brufau i Pérez, l'objectiu d'aquesta aliança és impulsar i liderar el debat, la difusió i el coneixement sobre la matèria entre el sector públic, privat, acadèmic i científic. Sobre això, Brufau va defensar una transició energètica "justa, inclusiva, escalable i competitiva", que protegeixi l'economia, la indústria i l'ocupació. Això implica que el futur de la mobilitat no es basi en una sola tecnologia, sinó en algunes, sempre que siguin competitives i escalables. Segons la seva opinió, la transició energètica s'ha de basar en la tecnologia i no en la ideologia per "decret", ja que així s'assegurarà la vitalitat dels sectors bàsics.