Àngel Simón, president d'Aigües de Barcelona (Agbar), ha reivindicat avui en el Fòrum Barcelona Capital del Círculo Ecuestre la necessitat d'un pacte social per garantir una recuperació econòmica sostenible i ha destacat el paper fonamental de les empreses per aconseguir aquest objectiu. En aquest sentit, ha posat en relleu la col·laboració publicoprivada per aprofitar els fons europeus Next Generation, claus per iniciar la recuperació econòmica en l'incert context actual tant en l'àmbit sanitari com climàtic.
Durant la trobada "Barcelona, Capital de l'Aigua" el president d'Agbar ha mantingut un diàleg amb l'advocat i expolític Miquel Roca, soci fundador i president de Roca Junyent, sobre el repte que implica per a ciutats com Barcelona l'escassetat de recursos com l'aigua, un dels elements més exposats al canvi climàtic. En aquest sentit, Simón ha fet valdre la necessitat de crear "aliances" per consolidar Barcelona com a hub de coneixement de l'aigua, un objectiu de l'empresa Agbar que va ser reconeguda en els premis Carles Ferrer Salat de Foment del Treball a finals de desembre de 2020.
Col·laboració publicoprivada
Simón ha defensat una vegada més la col·laboració publicoprivada i un pacte social, amb el paper fonamental de les empreses, per iniciar una recuperació econòmica en línia amb els objectius de l'Agenda 2030 de l'ONU.
"En els últims mesos, les empreses han demostrat ser aliades decisives en la defensa de l'interès general. La nostra capacitat, experiència i coneixement estan a disposició per activar aquesta reconstrucció", ha comentat el president de Agbar. En aquest sentit, Simón considera que l'actuació de les institucions i les empreses barcelonines, catalanes i espanyoles ha d'alinear-se amb les accions de la Unió Europea, i mobilitzar els fons europeus del programa Next Generation EU per impulsar la recuperació en els eixos de salut, transició ecològica i digitalització.
Simón ha assegurat que ha proposat un pacte a l'àrea Metropolitana de Barcelona per establir les línies de treball per als pròxims anys, conjuntament amb agents del tercer sector, experts i sindicats. "És una proposta que intenta reconstruir el que s'ha destruït", ha manifestat. El president d'Agbar ha afirmat que el pacte busca mantenir l'ocupació de qualitat, beneficiar les persones que no poden fer front a la rebuda de l'aigua o realitzar inversions necessàries per continuar oferint un servei de qualitat.
Barcelona com a hub mundial de l'aigua
Barcelona s'ha consolidat com a hub mundial de coneixement i gestió de l'aigua, del qual Agbar actua com a empresa tractora. "L'objectiu és desenvolupar un projecte global, d'alt impacte, de llarg recorregut i posicionar la ciutat com un territori sostenible, innovador i compromès amb la mitigació del canvi climàtic", ha exposat Simón. El president d'Agbar ha fet valdre el paper de Barcelona com a referent mundial de l'aigua i ha destacat els elements diferencials de la ciutat com són "el talent, la perseverança, la creativitat i la innovació".
Sobre el repte mediambiental, Simón ha declarat que l'aigua és un dels elements més exposats a les conseqüències del canvi climàtic. "El desafiament del canvi climàtic obliga a les empreses que gestionem el cicle de l'aigua a desenvolupar sistemes d'alta resiliència" ha comentat Ángel Simón.
El sector de l'aigua a Espanya genera 40.000 treballs directes i 60.000 d'indirectes a Espanya i s'ha convertit en un motor d'innovació determinant per a la transició ecològica, segons Agbar.