"M'ha alegrat que el Govern espanyol hagi mentit sobre el dèficit, però no ha enganyat ningú", ha assegurat el catedràtic de política econòmica i president del Cercle d'Economia, Antón Costas, qui ha afegit que l'incompliment del dèficit ha estat una de les claus de la recuperació i una explicació de per què Espanya ha funcionat "millor el 2014 i el 2015 que la resta d'Europa". A més, ha mostrat la seva simpatia amb el president de l'Executiu central en funcions, Mariano Rajoy per la seva resistència "a demanar un rescat", en una trobada organitzada pel Grup Hotusa que també ha comptat amb la ponència de l'exministre del PP i conseller delegat de la constructora OHL, Josep Piqué.
Per la seva part, Piqué ha remarcat que qui ha recuperat l'economia espanyola ha estat "l'esforç dels agents privats" encara que no ha volgut treure mèrits al Govern central i a l'aplicació de la reforma laboral per part dels quals van ser els seus excompanys. A més, el directiu d'OHL, que s'ha autodefinit com un europeista convençut, ha remarcat que el preocupa la situació a Espanya "però tampoc molt", ja que el preocupa molt més la d'Europa a causa de la incertesa del món actual, en el qual hi ha "un problema de governança a escala global" perquè no hi ha capacitat per entendre ni determinar la globalització.
No sembla estar molt d'acord el seu excompany de la promoció d'Economia, Costas, qui ha assegurat que la UE "s'ha passat quatre pobles" en les polítiques d'austeritat i ha pecat d'un "excés de bonisme".
"Còctel de medecines"
El president del Cercle d'Economia ha reiterat la importància del paper del governador del Banc Central Europeu (BCE), amb la qual cosa ha volgut distingir la bona actuació de Mario Draghi respecte al seu predecessor i "amic" de Piqué, Jean-Claude Trichet, que "va ser gestor d'un banc de sang amb testimonis de Jehovà". D'aquesta forma, Costas ha advocat per un "còctel de medecines" per sortir de la crisi format per les receptes dels economistes John Maynard Keynes (sector públic actiu), Milton Friedman (política monetària) i Friedrich Hayek (reformes estructurals).
Costas, en tant que catedràtic, ha concretat que estem vivint "una pneumònia del capitalisme" que és "maniacodepressiu", però que les polítiques d'austeritat macroeconòmica no són la solució, una cosa del que ha intentat convèncer l'antic i l'actual Govern. Tampoc no ha convençut Piqué, qui ha incidit en el fet que no hi pot haver una relaxació excessiva en la consolidació fiscal perquè el nivell de deute és encara molt elevat, i no es pot minimitzar aquest risc.
A més, ha afegit que l'impuls del sector públic no es fa només des de la despesa sinó des dels ingressos, i ha concretat que cal revisar la política tributària, sense necessitat que la pujada d'impostos sigui l'única via per augmentar la recaptació, sinó que també es pot treballar per ampliar les bases, tot i que encara no s'està explorant aquesta via.
Nova era de joventut i populisme
En la fase final del col·loqui, Costas ha insistit que cal donar oportunitats a la gent jove perquè, altrament, el país "tindrà problemes amb l'economia i la democràcia". Una democràcia que, segons el president del Cercle d'Economia, té al mercat una demanda de populisme, ja que, d'altra manera, no hi hauria oferta. Per això, s'ha mostrat partidari d'enfrontar-se a la demanda que ha acabat creant la seva pròpia oferta de populisme.
I davant de les crítiques d'excés de bonisme i confiança de Costas, Piqué ha volgut mostrar un món "d'incertesa però de grans oportunitats", per la qual cosa ha animat a prendre consciència que tot està canviant a causa de la digitalització de la realitat i l'economia, així com per una nova sobirania del consumidor.