El decret d'estalvi energètic ha entrat en vigor aquest dimecres i els comerços han començat a apagar els llums dels aparadors a partir de les deu de la nit. A la ciutat de Barcelona aquesta passada nit s'han vist irregularitats en la manera d'aplicar el decret, alguns ho han fet directament en el moment de tancar la botiga a les vuit del vespre, és el cas de la botiga de luxe Versace, situada al Passeig de Gràcia, que encara no han programat l'apagada i són els treballadors els que s'encarreguen de tancar totes les llums de manera manual. D'altres botigues com la joieria Tous o Gucci han estat més previsores i la setmana passada ja van programar l'apagada avançant-se a l'entrada en vigor del decret. Tot i això, el seguiment ha estat irregular, ja que bastants comerços no han apagat els llums ben passades les deu de la nit.
La nova regulació per estalviar energia impulsada pel govern espanyol, i que té com a mesura estrella la limitació de la temperatura a 27 graus a l'estiu i a 19 graus a l'hivern, també obliga els comerços a apagar els llums dels aparadors a les 22:00 hores. La resolució també s'aplica a l'enllumenat dels edificis públics que estiguin desocupats, però, en canvi, no obliga que els monuments com la Sagrada Família apaguin les llums que la il·luminen. En aquest cas, serà la patronal que la gestiona qui decidirà què fer amb l'enllumenat. Aquest decret també obliga els edificis públics a millorar la seva eficiència energètica, ja sigui amb obres de rehabilitació, substituint l'enllumenat o instal·lant sistemes d'autoconsum. El control de temperatura s’haurà d’aplicar a l’administració pública, als comerços, als supermercats, als espais culturals com ara cinemes o teatres i també en estacions de transports. Precisament, aquest darrer és un dels punts en els quals el Govern ha demanat un canvi per evitar que es redueixi l’ús del transport públic.
Crítiques al decret d'estalvi
La nova mesura ha generat molt escepticisme entre botiguers i restauradors durant el primer dia. A Barcelona, bona part dels negocis afirmen estar complint amb la reducció de la potència de la climatització i la recomanació de mantenir les portes tancades. Comerciants i restauradors es queixaven que 27 graus és una temperatura molt alta, especialment si hi ha moviment i patien per una caiguda de l'afluència. Alguns restaurants fins i tot lamentaven que abaixant la temperatura ambient ara les neveres "gasten més llum". Per contra, alguns clients agraïen que no fes tant de fred en ple estiu.
Un altre sector afectat per aquesta nova normativa són els usuaris dels refugis climàtics que es mantenen oberts a l'agost, que reclamen als responsables de l'espai que puguin abaixar l'aire condicionat per sota dels 27 graus. Algunes de les persones que es van acostar a la biblioteca de Nou Barris es mostraven sorpreses per la temperatura, tot assegurant que no notaven que hi hagués climatització. "No s'hi està a gust", lamentava una usuària habitual de la Biblioteca de Nou Barris.
La Cambra de Comerç de Barcelona també ha volgut dir la seva i ha criticat la "precipitació i falta de diàleg" amb què, a parer seu, ha actuat l'Estat amb les mesures d'estalvi energètic. Segons l'entitat, cal fomentar mesures d'eficiència energètica i atendre millor les demandes dels sectors econòmics afectats pel decret que regula la climatització dels locals públics. Tal com ha apuntat la Cambra en un comunicat, cal "prendre decisions valentes" però a la vegada "realitzables, efectives i adaptades als sectors que les han d'aplicar". A més, lamenta que només s'hagin donat set dies per aplicar el decret, deixant sense marge les empreses per adaptar-se o fer inversions de millora. Després d'analitzar el contingut del Reial decret, la Cambra considera que les mesures recollides encara són "insuficients", i insta l'Estat i la resta d'administracions implicades a treballar en el foment d'altres accions que contribueixin a fomentar l'estalvi energètic.