La companyia holandesa APM Terminals ha adquirit el 100% del Grup Marítim TCB amb seu a Barcelona per un total de 1.000 milions de dòlars (911 milions d'euros), segons han comunicat conjuntament el conseller delegat del Grup TCB, Xavier Soucheiron i el TCB Programme Director APM Terminal, Martijn Van Dongen. En l'operació s'inclouen les terminals ferroviàries i portuàries del Grup TCB de Barcelona, València, Castelló, Gijón i les internacionals (algunes encara en fase de construcció), Yucatán (Mèxic), Quetzal (Guatemala), Bonaventura (Colòmbia) i Paranagua (Brasil). A més, encara existeixen tres terminals amb actius que suposen menys del 5% del valor de l'adquisició i que estan pendents de rebre l'aprovació de les autoritats pertinents.   

"Volem que Barcelona tingui una enginyeria líder global" han destacat des d'APM Terminals que invertirà 364,4 milions d'euros en els propers anys amb l'objectiu d'actualitzar i ampliar el conjunt de terminals. En total, destinaran 273,3 milions a les terminals espanyoles i en especial, a Barcelona, on s'invertiran 182,2 milions per a l'automatització i ampliació del període de concessió. L'adquisició suposa un increment del 7% en el nombre d'empleats d'APM i també del 7% en el tràfic d'ubicacions estratègiques, entre les quals s'inclouen Barcelona, València, Castelló i Gijón. 

Adéu a TCB

El passat mes de setembre, APM Terminals va assolir un acord amb la companyia espanyola Perez i Cia per adquirir la seva participació majoritària del 61% de TCB i just un mes després, els accionistes minoritaris van decidir vendre també les seves accions, amb la qual cosa APM es va convertir en accionista únic, en espera de les autoritzacions que queden pendents. D'aquesta forma, Xavier Soucheiron va assegurar que "cada vegada veurem més APM i menys TCB" i que "no s'ha de tenir nostàlgia" en referència a la permanència de TCB i al seu procés d'integració que acabarà implicant la desaparició de la marca.  

De moment, el consell d'administració de TCB ha mantingut el càrrec de conseller delegat de Soucheiron i el seu actual equip. Queda per veure com es desenvoluparà el procés d'integració d'una companyia com TCB que va facturar 403 milions el 2015, entre un 5% i un 7% més que l'any passat en un gran grup com APM que va facturar 4.500 milions de dòlars (al voltant de 4.100 milions d'euros).

Fotografia de Reuters