IE University, la Universitat Alfons X el Savi (UAX) i la Universitat de Navarra es troben al top 3 de les universitats privades espanyoles més ben valorades per les empreses, segons l'últim rànquing de Forbes. La publicació ha distingit la tasca de les universitats per impulsar els seus vincles amb l'empresa, com a base per generar innovació i desenvolupament social, així com l'evolució de les metodologies de formació per donar resposta a les noves necessitats del mercat.
A mesura que el nombre d'alumnes s'incrementa a Espanya, segons recull la publicació les persones interessades en obtenir un títol universitari han augmentat en més de 260.000 entre 2008 i 2022, les universitats han de donar resposta a unes necessitats formatives més exigents per garantir la inserció laboral dels seus estudiants. Per això, en la classificació, Forbes ha valorat factors com la taxa d'ocupabilitat dels estudiants o els projectes desenvolupats juntament a empreses i el seu impacte social. A més, ha estimat de forma molt positiva l'adaptació de les titulacions. Les universitats que entren al top 3 es refermen per aplicar metodologies d'ensenyament que impulsen el talent i ocupabilitat dels seus estudiants.
Respecte a IE University, amb seu a Madrid, on s'ubica el seu IE Tower, i Segòvia, promou un model educatiu a través de la investigació, l'educació i la innovació. La universitat manté acords amb més de 3.200 empreses i institucions que brinden als alumnes optar a destacats llocs professionals. Entre les empreses on els estudiants realitzen pràctiques hi ha Amazon, JP Morgan, Danone o Cuatrecasas. La universitat compta, a més, amb l'equip d'IE Talent & Careers, que orienta i ajuda l'alumnat a llançar la seva carrera amb èxit. Això ha propiciat que el 96% dels seus estudiants graduats el 2023 estiguin treballant en l'actualitat.
En relació amb la Universitat Alfons X el Savi, amb 30 anys d'història, UAX ha sabut evolucionar el model d'ensenyament per alinear-lo a les necessitats de talent de les empreses des dels seus campus a Villanueva de la Cañada i Madrid Chamberí. Aquesta orientació li ha portat a tancar gairebé 9.000 acords amb companyies, entre les quals es troben Microsoft, IBM, Santander, Quirón Salut i Ecoalf, per potenciar l'experiència professional entre els seus estudiants, consolidant-se com a líder en inserció laboral segons diferents rànquings. En els últims tres anys, més de 6.000 estudiants han participat en el desenvolupament de gairebé un centenar de projectes amb impacte social al costat d'empreses referents sota el model UAXmakers. A més, ha impulsat un nou model educatiu amb la formació unificada en negoci i tecnologia a la Facultat Business & Tech.
La Universitat de Navarra, número u d'Espanya en reputació entre ocupadors, segons el QS World Ranking 2023, i reconeguda com la més internacional de les universitats espanyoles, segons l'últim rànquing CYD, compte amb quatre campus a Espanya, un d'ells a Pamplona. La universitat disposa d'un programa d'Iniciació a l'Empresa (PEU), un títol propi que es desenvolupa amb la col·laboració de companyies de diferents sectors. Entre les seves iniciatives per promoure l'ocupabilitat, hi ha els esdeveniments i activitats de reclutament com la Fira Virtual d'Ocupació. A més, promou webinars amb empreses i potencia el Core Curriculum amb l'objectiu de reforçar la formació intel·lectual dels seus estudiants.
Al costat d'aquestes universitats, el rànquing inclou al top 5 a Cunef Universitat, que compta amb més de 750 acords amb les principals empreses nacionals i internacionals, i a la Universitat San Pablo CEU, que contribueix que les empreses puguin satisfer les seves necessitats d'accés al talent dels estudiants des de Carreres Professionals de l'USP CEU. Li segueixen la Universitat Europea, la Universitat Pontifícia Cometes, la Universitat Ramón Llull, la Universitat Deusto i la Universitat Nebrija, que completen, les 10 universitats privades nacionals que més valoren les empreses és aquest nou rànquing de Forbes.