L'Aràbia Saudita ha anunciat el llançament de la seva primera marca de vehicles elèctrics, part d'una empenta més àmplia per diversificar l'economia del major exportador de petroli del món. La companyia, batejada amb el nom de Ceer, "contribuirà als esforços de l'Aràbia Saudita per reduir les emissions de carboni i impulsar la sostenibilitat per abordar l'impacte del canvi climàtic", han avançat en un comunicat l'Agència de Premsa Saudita. Es tracta d'una associació amb Foxconn, el principal empresari del sector privat de la Xina, que "desenvoluparà l'arquitectura elèctrica dels vehicles".
Així doncs, la nova marca Ceer "dissenyarà, fabricarà i vendrà una gamma de vehicles per a consumidors a l'Aràbia Saudita, inclosos vehicles utilitaris esportius", i s'espera que la companyia generi fins a 30.000 llocs de treball directes i indirectes. Està previst que estiguin disponibles el 2025. La tecnologia que implementaran els cotxes elèctrics de Ceed es llicenciarà amb BMW per al seu ús en el procés de desenvolupament dels vehicles. Per la seva banda, Foxconn desenvoluparà l'arquitectura elèctrica dels vehicles, cosa que donarà com a resultat una cartera de productes que liderarà les àrees d'infoentreteniment, connectivitat i tecnologies de conducció autònoma.
En paral·lel, cal recordar que el passat mes d'abril, l'Aràbia Saudita ja va anunciar un acord amb Lucid Motors, amb seu als Estats Units, està instal·lant una fàbrica al regne saudí, per comprar fins a 100.000 vehicles elèctrics durant la propera dècada. Igual que l'acord Lucid, Ceer compta amb el suport del fons sobirà saudita presidit pel príncep hereu Mohammed bin Salman, l'agenda de reforma del qual Visió 2030 depèn d'una ràpida diversificació econòmica.
El petroli amagat
"L'Aràbia Saudita no només està construint una nova marca d'automoció, estem engegant una nova indústria i un ecosistema que atrau inversions internacionals i locals, crea oportunitats de treball per al talent local, permet el sector privat i contribueix a augmentar el PIB de l'Aràbia Saudita durant els propers anys", ha afirmat el príncep Mohammed. L'any passat, abans de la cimera sobre el canvi climàtic de la COP26, l'Aràbia Saudita es va comprometre a aconseguir zero emissions netes de carboni l'any 2060, despertant l'escepticisme dels activistes mediambientals. Per la seva banda, els funcionaris saudites han subratllat últimament la necessitat de més inversió en combustibles fòssils, argumentant que centrar-se en el canvi climàtic a costa de la seguretat energètica agreujaria la inflació i altres problemes econòmics.
Diverses empreses petrolieres, el negoci de les quals ha depès sempre dels combustibles fòssils, com és el cas de BP, Shell, Repsol o Total , han començat a introduir-se al mercat de la mobilitat elèctrica invertint quantitats importants de diners, sobretot en la implementació de infraestructura de recàrrega. L'Aràbia Saudita és un estat dependent del petroli que ja fa uns anys va estar en converses amb Tesla per participar a la seva privatització eliminant així la seva participació a Borsa.