Catalunya sempre ha estat un país de petites i mitjanes empreses, d'associacionisme. Això s'ha demostrat aquesta nit durant l'entrega dels 34ns premis pimes que atorga Pimec cada any. Durant la gala s'ha reconegut el paper de les pimes catalanes els últims dos anys, marcats per la pandèmia i en el que han estat presents les màximes autoritats del país com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la vicepresidenta espanyola, Nadia Calviño, els consellers Roger Torrent i Victòria Alsina, i, naturalment, el president de Pimec, Antoni Cañete, i el president de la fundació Pimec, Josep González.

L'encarregat de tancar la gala ha estat el president Pere Aragonès, que ha assegurat que la transformació del teixit productiu català serà impossible sense l'aportació de les pimes, ja que representen el 99% del teixit empresarial català. De fet, ha reconegut si volem fer avançar a Catalunya, generar benestar i combatre desigualtats necessitem un gran teixit econòmic.

El president ha iniciat el seu discurs, ha celebrat que el país estigui començant el camí cap a la recuperació de l'activitat tal com l'enteníem abans de la pandèmia recuperant elements de la normalitat, però amb els aprenentatges de la covid. En aquest sentit, però, ha reconegut que malgrat que la resiliència del teixit productiu català ho ha passat francament malament aquest últim any i mig. També ha aprofitat per reiterar que Catalunya, i el Govern, ha fet un gran esforç amb les ajudes i que ha triplicat la mitjana de les ajudes de l'Estat, encara que res pugui compensar les restriccions.  

La vicepresidenta Calviño també ha intervingut a la gala de premis assegurant que els premis "reconeixen elements fonamentals pel futur del país", destacant especialment el reconeixement de la llengua, en aquest cas el català, com a factor de cohesió social. 

La resta del seu discurs ha anat dirigit al programa de recuperació de la crisi provocada per la pandèmia, posant l'accent que els fons de recuperació seran una mobilització sense precedents de diners amb l'objectiu d'impulsar la recuperació i transformació  del teixit productiu i econòmic per, al final, tenir un país més fort i amb una major capacitat per afrontar les crisis futures i tornar a la senda de prosperitat. 

Homologar el mapa patronal

Durant la seva intervenció, Antoni Cañete, aprofitant la presència de la vicepresidenta, ha reclamat que a l'Estat s'homologui el mapa patronal i hi hagi una representació real de les pimes aprofitant el naixement del Conpymes. A més, ha recordat que les pimes representen més del 75% dels llocs de treball i 60% del PIB. En aquest sentit, ha reclamat estar al "pont de comandament" perquè són un dels motors de l'economia.  

A més, ha aprofitat per recordar els quatre eixos del seu programa al capdavant de Pimec. Aquests eixos són l'activisme empresarial, la lluita per una legislació es faci pensant en les pimes i el diàleg social. 

Sergi Alcàzar

El primer tinent d'alcalde de Barcelona i avui alcalde accidental, Jaume Collboni, que ha recordat que Barcelona és molt més que una capital econòmica, si no que és una confluència de somnis i oportunitats, ja que tot el que inverteixes a Barcelona, la ciutat "t'ho torna amb escreix". A més, durant la seva intervenció ha reconegut la gran tasca de Pimec durant la pandèmia amb "credibilitat i rigor". 

A més, ha recordat que el govern espanyol va presentar recentment el nou programa kit digital que fomentarà la digitalització de les pimes a Espanya amb una primera tanda de 500 milions d'euros en inversions que es presentarà "imminentment" i que ajudarà a la reactivació i transformació del model productiu a Catalunya i tot l'Estat. 

Sergi Alcàzar

Gran ovació a González

Un dels moments més emotius de la nit ha estat el lliurament de la medalla d'or al reconeixement empresarial a Josep González, que va deixar la presidència de la patronal aquest mateix any. La reacció de la sala oval del MNAC ha estat unànime, una ovació general que s'ha allargat durant més de dos minuts, a la qual González ha respost mostrant el seu agraïment pel guardó. 

Abans de l'entrega del guardó, Cañete ha repassat la carrera de González assegurant que "no seria capaç d'explicar que és avui Pimec" sense la seva figura. A més, ha recordat que l'expresident va portar Pimec a ser l'associació empresarial més gran del sud d'Europa. A més, l'actual president ha reconegut, i agraït, la tasca de González i ha assegurat que és tota una referència pel món empresarial català.

Sergi Alcàzar

Pel que fa a la resta de premiats, Pimec ha entregat a Supermercats Llobet SA el reconeixement empresarial a la llengua catalana com a eina de cohesió social i laboral per la seva proposta de foment de la llengua catalana, present en tot el seu cicle productiu, des de l’inici de la seva activitat fins al final de la cadena del mercat i l’etiquetatge, a les seves presentacions corporatives, pàgina web i als seus catàlegs.

El reconeixement CaixaBank a la segona oportunitat empresarial ha estat per Estilo Barber Shop i a l’Alexi Mejía, qui es trobava en situació d’atur i moments de dificultat quan, a través de la Fundació PIMEC i el seu servei d’autoocupació, va començar a treballar en un pla d’empresa en diferents àrees de negoci. Posteriorment, va presentar el seu projecte a Microbank, entitat que li va concedir el microcrèdit que necessitava per poder engegar la seva empresa i complir el seu somni.

El reconeixement Banc Sabadell als sectors empresarials afectats per les restriccions per culpa de la Covid. Amb aquest reconeixement, PIMEC i Banc Sabadell valoren les organitzacions empresarials que han estat al costat de les empreses dels diferents sectors que han hagut de tancar totalment o parcialment a causa de les restriccions contra la Covid. 

El Gremi d’empresaris carnissers i xarcuters de Barcelona i província han rebut el reconeixement Telefònica a la digitalització com a estratègia de Competitivitat per la creació del portal Carns.cat, l’eina digital que ha permet les empreses del Gremi crear un nou canal de relació comercial amb els seus clients, oferint-los la possibilitat de fer comandes de forma ràpida, senzilla i segura. 

Per últim, el reconeixement Endesa a la sostenibilitat empresarial ha estat per a l'associació Viu Guimerà. S'ha volgut reconèixer la tasca de l'entitat en el context de pandèmia va mantenir l’activitat de forma sostenible i respectuosa i apostant pel territori.