Ha costat, però, finalment, els pressupostos de la Generalitat per al 2020 han iniciat ja el tràmit parlamentari, després d'haver estat aprovats aquesta tarda pel Consell Executiu. El vicepresident Pere Aragonès els ha portat aquesta tarda a la cambra catalana, on ha arribat caminant amb pas ferm, després d'aconseguir trampejar l'última crisi de Govern, i on ha demanat passar els interessos de "país" per davant dels de "partit" i aprovar els comptes. A primera hora d'aquest matí ningú tenia clar si finalment es començaria a tramitar o si hi hauria una convocatòria precipitada d'eleccions. Finalment, però, el president Quim Torra ha anunciat que primer s'aprovarien els comptes, per "responsabilitat", ha dit, i després es convocaria els ciutadans a les urnes en considerar la legislatura esgotada.
Després de tres anys de pròrrogues, moltes reunions, condicions i terratrèmols polítics, el Govern ha aconseguit arribar a un acord amb els comuns per fer uns pressupostos que contemplen un augment de les inversions públiques de 419 milions d'euros i una despesa corrent de 25.113 milions. Uns pressupostos que, segons el Govern, "posen en marxa la Catalunya del 2030" i els són "més socials" perquè destinen fins a un 77% de la despesa en àrees socials, principalment en salut i educació.
Pressupost temàtic després de la tempesta política
Després d'aprovar-los al Govern, ha començat la litúrgia parlamentària. Aragonès ha estat rebut pocs minuts després de les sis de la tarda pel president del Parlament, Roger Torrent, a qui li ha transferit el projecte de pressupostos de manera més innovadora que mai: telemàticament a través del telèfon mòbil. Però tot i la distracció de les noves tecnologies, Aragonès també ha volgut llençar un missatge polític en referència a l'última batussa amb JxCat. "Cal ser capaços de buscar consensos. Hem de posar els interessos de partit per davant de país i la ciutadania al davant", ha defensat en aquest sentit.
Un missatge similar al que ha llençat Torrent, que també ha afirmat que "les institucions només són dignes quan són útils a la seva gent" i quan no es posen els "interessos personals per sobre de les necessitats col·lectives". Així ho ha afirmat en un breu discurs en el que també ha donat les dates claus de l'aprovació dels comptes. El debat final es preveu per al 18 de març. Prèviament hauran de passar el debat a la totalitat el dia 12 de febrer i de debatre's en diverses comissió.
Aragonès insta PSC i CUP a sumar-s'hi
"La nostra voluntat és que aquests comptes tirin endavant", ha asseverat Aragonès al començament de la presentació a la Comissió, on ha presentat els números. "Cal arribar a acords perquè Catalunya no pot continuar treballant amb els pressupostos del 2017 i seria una irresponsabilitat renunciar a tot el potencial econòmic del 2020", ha defensat durant un discurs tècnic exhaustiu, on també ha demanat al PSC i a la CUP que els hi donin suport. Segons Aragonès, els pressupostos ja no són "del Govern" sinó del "país", pel que ha convidat a la resta de grups a deixar les "visions de part" i a fer-los seus.
En aquest punt, el vicepresident ha apostat per formar "grans majories imbatibles" per aprovar els comptes i evitar el "col·lapse" en el que assegura que entrarien els serveis públics si decaiguessin. Tot i reconèixer que aquest suport no serà fàcil, ha demanat "buscar fórmules" per fer-ho. "Sé que no serà fàcil, però si prioritzem els interessos de la gent treballadora i de la ciutadania per sobre els electorals, estic convençut que podrem millorar l'acord, que ja és molt satisfactori i beneficiós", ha sentenciat.
Crítiques de l'oposició
Durant la presentació en comissió parlamentària, diversos grups de l'oposició s'han queixat tant del pressupost com de la manera com s'ha desenvolupat el dia políticament i la presentació. Ciutadans ha acusat Aragonès de fer un "míting polític" i ha lamentat que la presentació es convertís en un "primer acte electoral". Així ho ha assegurat el diputat José María Cano, que ha defensat que es tracta d'una proposta de "fum" i s'ha queixat de que el "govern no governa". Un diagnòstic similar al que ha fet el PSC, que s'ha mostrat sorprès del fet que es vulguin aprovar els pressupostos abans de els eleccions perquè els haurà de gestionar qui no els ha confeccionat. "Normalment un govern convoca eleccions quan no aprova els pressupostos, no quan els aprova, ha apuntat la diputada Alicia Romero.
Santi Rodríguez, del PP, ja s'ha referit a Aragonès com a "vicepresident en funcions" i s'ha mostrat sorprès, també, pel fet que es convoquin eleccions just després d'aprovar-los. "És una mostra del que significa aquest pressupost", ha afegit. Finalment, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha lamentat que Aragonès hagués comparegut al Parlament "com si no hagués passat res" i s'ha preguntat si la legislatura durarà suficient per poder-los aprovar.
A partir de demà s'iniciaran els tràmits parlamentaris, que duraran aproximadament dos mesos si no hi ha cap contratemps, i després, eleccions.