L'incompliment flagrant amb les execucions de les inversions pactades als pressupostos per a Catalunya porta molta cua. La millor mostra d'aquest fet és que aquest dimecres, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el vicepresident Jordi Puigneró, i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, s'han reunit a Barcelona en una trobada que ha durat una mitja hora comptada. La posició per part del Govern ha estat clara, s'han demanat les explicacions pertinents davant d'aquesta manca d'inversió i s'ha exigit el compliment d'aquestes de manera immediata. Les explicacions de la ministra, en la línia del que ha anat assegurant públicament aquests últims dies, però, han estat del tot insuficients per al Govern. De fet, ho han estat tant que el president ha abandonat la reunió assegurant que ara "és el moment dels compliments i no de les paraules", esperant que l'executiu espanyol reaccioni i, d'una vegada per totes, les inversions arribin a Catalunya tal com es van prometre.

Aquesta reunió arriba després que aquesta mateixa setmana coneguéssim que el govern espanyol només va executar un 35% de les inversions previstes per a Catalunya previstes als pressupostos del 2021. Aquest percentatge es tradueix en només 739 milions en total. De per si aquesta xifra ja és esfereïdora, però ho és encara més si tenim en compte que a la Comunitat de Madrid es va executar el 184% del que estava previst, dit d'una altra manera, van arribar 5,5 euros per a cada tres promesos, quasi el triple que a Catalunya. 

La trobada entre Govern i govern espanyol ha arribat després de l'acte d'inauguració de la nova oficina de Google a Barcelona, la segona de tot l'Estat. L'acte s'ha celebrat aquest dimecres a l'Espai Serrahima, una antiga planta tèxtil, que també ha comptat amb la presència del conseller Roger Torrent o el primer tinent d'alcaldia de la ciutat, Jaume Collboni, entre d'altres. L'encarregat de cloure l'acte ha estat el mateix president Aragonès que ha remarcat que l'arribada d'una empresa com Google demostra que atractives són Barcelona i Catalunya i reafirma la idea que és un gran pol per atreure talent. 

Durant la seva intervenció Aragonès ha remarcat en més d'una ocasió que Catalunya no té grans recursos naturals, però que sempre ha sabut apostar pel talent i la seva capacitat de treball per acabar sent una regió competitiva dins d'Europa. Això va portar al país a ser una vertadera potència tèxtil fa 200 anys i aquest ha de ser el camí per reindustrialitzar el país i adaptar-se als canvis que venen com la digitalització o la transició ecològica, ha sentenciat Aragonès. 

Alhora, el president ha ressaltat la bona posició estratègica del país com a porta d'entrada a Europa a més de ser un gran punt d'atracció de talent. Per tot això, Aragonès ha celebrat l'arribada de Google a Barcelona a través de la seva oficina presencial a la ciutat que ja dona feina a 40 persones, que segons ha assegurat el president, farà possible que Barcelona, i Catalunya, estigui més a prop de ser la gran capital tecnològica del sud d'Europa. En aquest sentit, ha ressaltat que el país té "grans oportunitats estratègiques", com la cadena de valor del xip europeu i que està començant a ser un gran pol d'atracció d'inversions estrangeres gràcies a un gran ecosistema empresarial i emprenedor. 

 

Sánchez destaca la renovació de l'economia

Al seu torn, la ministra Sánchez, ha insistit en el fet que gràcies a l'estratègia del govern espanyol per modernitzar l'economia espanyola, Barcelona i Catalunya tenen un gran futur al davant i han de ser un dels motors d'Espanya. Concretament, ha destacat que s'està fent una gran aposta per a la per millorar la capacitat productiva de l'Estat i que l'arribada de Google a Barcelona encaixa perfectament amb els plans del govern espanyol, ja que forma part del canvi que s'està buscant. Alhora, Sánchez ha assegurat que hi ha una aposta decidida per "competir" amb els països que actualment estan més avançats, i que per arribar a aquest objectiu hauran de canviar moltes coses com, per exemple, la digitalització del teixit empresarial i les condicions dels treballadors i que per això l'arribada de Google és clau perquè han de ser uns poderosos aliats.