La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha alertat a la patronal després que s'hagin negat a negociar l'última pujada del salari mínim (SMI), que s'ha aprovat aquest dimecres i que passarà a ser de 1.000 euros mensuals, assegurant que els empresaris "haurien d'entendre" aquesta pujada. Així ho ha assegurat aquest atarda en una visita a la seu de Comissions Obreres de Barcelona per tractar sobre polítiques laborals i turístiques que s'han fixat en els últims anys a les Illes. En la mateixa intervenció als mitjans, Armengol també ha recordat que un treballador ben pagat i en bones condicions laborals treballa molt millor que en condicions precàries, que és precisament el que busca aquesta nova mesura, a tot això ha reclamat al govern de l'Estat seguir en aquesta línia. 

"Defensar que la gent tingui salaris justos és beneficiós per al treballador i per a l'empresari", ha sentenciat Armengol, que també ha afegit que aquesta pujada no hauria de ser un esforç per als empresaris, tenint en compte que s'augmenta el sou uns 35 euros per treballador al mes. En aquest sentit, ha recordat que la societat ve "de moments dolents i els que pitjor ho han passat són els treballadors". En un altre missatge a la patronal, aquest cop a la catalana, Armengol ha respost les declaracions que ha realitzat aquest mateix dimecres el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, sobre una possible destrucció d'ocupacions per la pujada i ha assegurat que "les xifres demostren tot el contrari".

ACN

En la mateixa línia s'ha pronunciat el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, que ha exigit a les patronals catalanes, Foment del Treball i Pimec, "que s'aclareixin" d'una vegada amb les pujades del salari mínim, recordant que tant el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, com el de Pimec, Antoni Cañete, han demanat en els últims mesos que és necessari augmentar els salaris. "Demanen que s'apugin els salaris i quan es pugen estan en contra. Que li ho facin mirar", ha assenyalat Ros, que també ha afegit que era previsible que la CEOE fos partícip l'últim acord, encara que li hagués agradat que l'acord hagués estat tripartit. A més, ha apuntat que "si pujar 30 euros i escaig suposa un problema en una empresa, que li ho facin mirar", ja que, en les seves paraules, la pujada no serveix ni per a pagar l'augment de la factura de la llum. 

Des de l'altre sindicat majoritari, Comissions Obreres, han celebrat l'acord aconseguit aquest dimecres per apujar el salari mínim perquè és una pujada consistent i perfectament coherent, recordant que entra dins de l'estratègia d'apujar l'SMI fins al 60% de la mitjana salarial al final de la legislatura, com estableix la carta social europea. Així ho ha assenyalat  el secretari general de CCOO Unai Sordo, durant l'acte de signatura de l'acord de pujada de l'SMI, on ha afirmat que la pujada també és coherent amb la política reivindicativa que els sindicats executaven respecte als salaris a Espanya. Pel que fa a la postura de la patronal, el sindicat considera incomprensible que les organitzacions empresarials no avalin una pujada de l'SMI que ja hauria de cobrir la immensa majoria dels treballadors. El sindicat no entén com les organitzacions s'han mostrat insubmises a les recomanacions que van signar i van subscriure a la seu del Consell Econòmic i Social (CES). A més, el sindicat també destaca que l'acord per incrementar l'SMI "és una mostra evident de l'obcecació de les organitzacions sindicals per pactar mesures dirigides a millorar la vida de la gent més precària i que pitjor està".