L'economista Santiago Niño Becerra creu que l'economia dels països ha arribat al seu límit de "dopatge". Segons Niño Becerra, l'economia dels països porta dopada, amb ajudes, des del 2014, durant el 2018 van ser encara més dopats, però, ara, amb l'arribada de la covid i els fons europeus de recuperació, s'ha arribat al "màxim dels màxims" del dopatge.
Niño Becerra planteja una pregunta; poden l'economia mundial deixar de dependre de les ajudes, encara que sigui a escala ínfima? L'economista ha argumentat que amb l'arribada del coronavirus, la "anfetodependència" ha arribat al "màxim dels màxims", fent referència als fons europeus Next Generation per salvar l'economia dels països de la Unió Europea.
Espanya, el primer país a rebre els fons
Espanya ja ha rebut els primers 10.000 milions d'euros procedents del primer tram del fons de recuperació postpandèmia. La Comissió Europea ha anunciat que ha desemborsat la primera ajuda per Espanya dels fons NextGenerationEU, que prèviament va aprovar el dia 22 d'aquest mes de desembre.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ho ha celebrat per les seves xarxes socials: "El primer pagament del fons NextGenerationEU, de 10.000 milions d'euros per Espanya, ara està en camí!". La líder europea ha enviat les seves felicitacions a Espanya i ha expressat la seva confiança per "tenir d'aquí a poc més bones notícies per altres països de la Unió Europea".
El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, també per Twitter ha indicat que aquest primer pagament del fons europeu permetrà a Espanya "desplegar inversions ecològiques i digitals, iniciar reformes per enfortir la resiliència econòmica i recuperar-se de la crisi i preparar-se pel futur". El dia 22 es va produir l'aval definitiu de Brussel·les de l'execució del pagament, un dia després que donessin llum verda al primer paquet de reformes promeses pel govern espanyol per desbloquejar aquest tram.
Una altra predicció de Niño Becerra
L'economista Santiago Niño Becerra va manifestat al programa Tot es mou de TV3, que els càlculs del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, per al futur de les pensions són "ciència-ficció". Niño Becerra va criticar que donin per segures projeccions a 15 anys vista, i especialment que prevegi "posar a treballar" 12.000 milions amb una rendibilitat del 7% anual durant 10-12 anys, per intentar cobrir les necessitats. "Això és ciència-ficció, perquè així encara li faltaran 5.000 milions, que s'hauran de treure dels pressupostos", ha insistit.
L'economista va recordar que Escrivá ha arribat a la conclusió que al sistema de pensions li mancaran 50.000 milions d'aquí al 2032, i ho vol solucionar d'aquesta manera. "És explicar una pel·lícula als ciutadans per transmetre tranquil·litat", va concloure.