Asempleo, la patronal de les Empreses de Treball Temporal (ETT) i Agències d'Ocupació a Espanya, va alertar aquest dimecres sobre "l'enquistament" de l'atur entre els menors de 25 anys com una problemàtica estructural que resta competitivitat i oportunitats per a l'economia.

En el seu últim estudi monogràfic 'Radiografia de l'atur juvenil a Espanya', destaca que el país es troba a la cua de la Unió Europea, amb un 26,9% d'atur juvenil, només per darrere de Suècia (28%).

L'associació empresarial posa l'accent en qüestions clau i es pregunta com un mercat laboral proper a la plena ocupació deixa a gairebé el 30% de la força laboral menor de 25 anys en l'atur i amb poques oportunitats per accedir a aquest, sobretot, en un escenari d'envelliment de la població activa i en el qual és fonamental la major participació dels joves en la conformació de l'estructura laboral del país.

"És crític que, amb la generació de joves més ben preparada, amb un creixement mitjà de l'ocupació juvenil del 8,4% el 2024, ens trobem amb una borsa d'atur de 25 anys que augmenta el seu pes sobre el total d'aturats. Van passar de representar un 14% en el primer trimestre de 2022, quan va assolir el seu mínim històric, a despuntar fins i tot un 19% al tercer trimestre d'aquest any. Aquesta última dada és clau, perquè no el vèiem des de 2009, quan estàvem immersos en la crisi", va manifestar el president d'Asempleo, Andreu Cruañas.

L'anàlisi indica que, de mitjana de l'any (mitja dels primers tres trimestres), la diferència percentual entre 2024 i 2023 és de gairebé un punt, la qual cosa, traient l'efecte estacional, també mostra un enquistament de l'atur pel costat del col·lectiu menor de 25 anys. Això es tradueix en 523.500 joves que estimen i poden treballar, però que no troben una feina.

"En aquest sentit, l'ocupació temporal ha d'entendre's com un mitjà i no com un fi. El nostre objectiu és facilitar la transició dels joves de l'atur a la feina estable. Per això més d'un 32% de les persones posades a disposició de les ETT acaben sent contractades per les empreses usuàries", indica Cruañas.

Més del 55,6% dels joves busquen la seva primera feina o porten més d'un any des de l'última a causa d'una combinació de factors que dificulten la seva inserció laboral. L'entitat va assenyalar que la realitat del mercat laboral espanyol continua evidenciant un preocupant desajust: "mentre les taxes d'atur juvenil continuen sent de les més altes d'Europa, prop de 150.000 vacants en sectors clau per al creixement econòmic romanen sense cobrir. Aquest fenomen no només reflecteix una desconnexió estructural entre oferta i demanda de talent, sinó que també posa en evidència la falta de mesures efectives que afavoreixin la transició dels joves a l'ocupació i el desenvolupament professional".

Des d'Asempleo, i en línia amb l'anàlisi d'organismes internacionals com la OIT, que en el seu informe 'Tendencias Mundials de l'Ocupació Juvenil 2024' assenyala a Espanya per no abordar-lo seriosament, subratllen que la política laboral que se segueix a Espanya manca de respostes ambicioses per abordar aquests desafiaments. En lloc de polítiques actives i àgils que impulsin la formació, fomentin la contractació i adaptin les necessitats empresarials a les habilitats de les noves generacions, "hem assistit a una perillosa normalització d'aquesta problemàtica. L'absència d'incentius eficaços, tant per a les empreses com per als mateixos joves, perpetua un cercle viciós de precarietat, falta d'oportunitats i desconfiança en el sistema", destaca l'organització empresarial.

I agrega que "no podem permetre'ns caure en el conformisme ni en l'autosatisfacció. Espanya té el potencial de liderar una transformació de l'ocupació juvenil que inspiri i promogui el desenvolupament professional dels seus joves, però això exigeix un canvi d'enfocament: promoure aliances publicoprivades que impulsin la formació dual, enfortir les polítiques d'intermediació laboral i garantir un marc de suport sòlid per a les empreses que apostin pel talent jove".

Davant d'aquesta situació, "des del sector privat i, en especial des de les empreses dels Recursos Humans (ETT, Agències d'Ocupació, etc.) no només estem compromesos amb servir de plataforma per a l'ocupació jove, sinó que servim de pont entre les necessitats del mercat i aquestes persones que busquen la seva primera oportunitat laboral", ressalta Cruañas.

Un compromís que considera que ha d'anar de la mà d'una bateria de polítiques actives d'ocupació per ajudar una població (menors de 25 anys) que s'enfronta "a un clar desacobli entre formació i oportunitats laborals". "Mentre que la formació superior augmenta en aquest col·lectiu, són les ocupacions amb menys requeriments formatius les que creixen en aquest col·lectiu, com deixa veure en anàlisi que ressalta el pes d'aquest segment poblacional en Hostaleria (20,1%) i Comerç a l'engròs i a la menuda (17%)", conclou.