El president d'Asempleo, Andreu Cruañas, ha fet una crida a adaptar el mercat laboral espanyol a les tendències d'altres països europeus on la taxa de penetració més gran de les Agències d'Ocupació i Empreses de Treball Temporal (ETT) permeten una reducció efectiva de l'atur i generen una transició més dinàmica cap a l'estabilitat.

Cruañas ha emmarcat aquest missatge durant la seva participació en la trobada 'Reptes i respostes del Sistema Nacional d'Ocupació davant dels canvis i les transicions', organitzat pel Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), com a part de la seva programació de Cursos d'Estiu.

A Espanya, la taxa de penetració d'aquest sector ronda a penes un 0,77%, situant-se per sota de la mitjana europea que és d'un 1,37% i molt lluny de països de l'eurozona com els Països Baixos (3,3%) o França (2,9%), en els que on les taxes d'atur són menors.

El president d'Asempleo, durant la seva intervenció en la taula de debat 'Avantguardes d'atracció de talent i gestió del coneixement', ha assegurat que "les ETT i agències privades poden oferir flexibilitat i adaptabilitat de forma àgil en els seus serveis per satisfer les cada vegada més canviants necessitats de les empreses i complir les expectatives dels treballadors. Això facilita que el coneixement, en forma de talent de les persones, trobi més ràpida la seva destinació en l'activitat empresarial".

Així mateix, el directiu de l'associació que representa a un 80% del sector de les ETT i Agències d'Ocupació a Espanya ha incidit en la necessitat de promoure la "complementarietat entre els serveis privats i públics d'ocupació, com succeeix actualment a tota la Unió Europea, respectant el paper que els Convenis 88 i 181 de la OIT assignen a cada un".

Cruañas ha recalcat a més que "l'estructura productiva d'Espanya està girant cap a empreses de menor mida, més digitalitzades, amb necessitats d'adaptació que els obliga a ser més àgils davant de les noves demandes del mercat de serveis, encara que també veiem un repunt de les empreses industrials més intensives en tecnologies. Un fenomen que s'ha vist impulsat, des de la pandèmia, per la digitalització - especialment la intel·ligència artificial - i per les noves formes de treball. Això succeeix en un entorn en el qual l'escassetat de capital humà i talent és cada vegada més urgent. Per això és cada vegada més determinant comptar amb proveïdors de solucions professionals d'ocupació, per accedir al capital humà més ben orientat a l'estratègia de cada empresa."

Ocupació

En el marc d'aquesta trobada|encontre, Asempleo ha posat sobre la taula sis claus que les Agències d'Ocupació i el sector es serveis professionals d'ocupació ja estan potenciant, com a part del seu treball coordinat amb la Word Employment Confederation (WEC), i que poden ser un revulsiu per al mercat laboral espanyol.

La primera d'elles consisteix a promocionar la diversitat i la inclusió com una "oportunitat per atreure talent de diferents orígens i amb diferents habilitats", ha destacat Cruañas, ja que enriqueixen el treball d'equips i empreses. Així mateix, és possible desenvolupar habilitats i formació contínua, però això requereix una inversió per gestionar el coneixement de forma efectiva i competitiva.

Per la seva part, l'ocupació de tecnologia i dades per gestionar el capital humà, "pot donar-nos un impuls en termes d'eficiència i pot ajudar-nos a atreure i, sobretot, a retenir el talent", ha afegit el president de l'associació.

A aquestes se sumen la necessitat de promoure un model d'ocupabilitat amb innovació social i sostenibilitat que "contribueixi positivament amb la societat i s'alineï per tal dels treballadors", i la intel·ligent gestió del coneixement per a "recopilar, analitzar i compartir informació valuosa a la presa de decisions".

Tot l'anterior ha d'estar contingut dins d'una gran xarxa on la col·laboració amb els públics objectius sigui fonamental, "per a això hem de treballar amb els Serveis Públics d'Ocupació, governs, sindicats i entitats educatives. Només així podrem evitar l'exclusió social i laboral", ha ressaltat Cruañas.

Actualment, les ETT, Agències d'Ocupació i de recursos humans gestionen a Espanya més de 3,6 milions de contractes anualment, amb més de 700.000 candidats únics. A aquestes dades se suma que, més d'un 32% dels treballadors que aquestes empreses posen a disposició a altres companyies, són contractats de manera indefinida, demostrant el valor de transició que exerceixen dins del mercat laboral.