L'Associació Espanyola de Directius (AED), fundada per Isidre Fainé, ha presentat un codi deontològic i normes de conducta elaborats per la seva Comissió d'Ètica i Bon Govern, amb l'objectiu d'abordar qüestions sobre el compliment de la legalitat, la sostenibilitat i la integritat en la professió directiva. En un acte celebrat aquest dimarts a Madrid, els components de la comissió encarregada de l'elaboració del document, entre els quals es troben diverses personalitats com el president de la Fundació Bancària 'La Caixa', Isidre Fainé, o l'expresidenta de Siemens, Rosa García, han exposat les principals línies d'actuació del document.
Fainé ha destacat que els valors inclosos en el codi deontològic dels directius "mai s'han de perdre de vista", a causa de "la seva influència i responsabilitat ineludible davant el conjunt de la societat". Per la seva banda, Rosa García ha assenyalat que en aquest nou segle "tots els directius hauran de comportar complint els més alts estàndards ètics si volen romandre en el mercat". Segons García, alguns ho faran per convenciment i seguint la seva moralitat i altres ho faran "per por", ja que en un món "tan globalitzat" qui no es comporta èticament "més tard o més d'hora serà descobert i els seus clients li abandonaran".
En els sis punts inclosos en el document, els directius es comprometen a complir la legalitat, el respecte, igualtat, diversitat, ocupabilitat i conciliació de les persones, la sostenibilitat social, econòmica i ambiental, la integritat, la transparència i l'excel·lència, professionalitat i protecció dels béns de les organitzacions.
Contribuir a la societat
El president de l'associació, Juan Antonio Alcaraz, ha manifestat que la prioritat dels directius "ha de ser la sostenibilitat present i futura de les empreses alhora que la contribució positiva a la societat". L'exdirector general de l'IESE, Jordi Canals, ha afegit que la direcció d'empreses "exigeix una gran professionalitat, una enorme capacitat d'integració d'objectius en ocasions contraposats i una profunda sensibilitat cap a les persones i els grans reptes socials".
Per la seva banda, per la catedràtica d'Ètica de la Universitat de València, Adela Cortina, que també forma part de la comissió de l'AED, el codi ètic "és un acte de comunicació responsable que genera confiança i reputació, perquè els directius es proposen obertament combinar l'eficiència econòmica amb l'impacte social positiu ".
Ètica i responsabilitat
Al seu torn, el catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona, Antón Costas, ha apuntat que "davant la decisió de la política, la societat està tornant la vista cap a l'empresa", pel que veu necessari canviar l'ètica "utilitarista", basada en la maximització del benefici, per una nova ètica "de les responsabilitats".
L'advocat Antonio Garrigues ha destacat que "cal convèncer el món empresarial que la conducta ètica és l'única que garanteix la sostenibilitat i la rendibilitat de les empreses". "Sense ètica no hi ha futur i amb ella es reforça la validesa d'un model econòmic que està ara en qüestió", ha explicat.
Finalment, l'advocat Miquel Roca ha insistit que aquest codi "és un esforç col·lectiu al servei del bon govern", mentre que el vicepresident primer de AED i coordinador de la comissió, Xavier Brossa, ha manifestat que els directius han de ser capaços "d'exercir un lideratge responsable", que permeti "no només optimitzar l'aplicació de les tecnologies que impulsen la Quarta Revolució Industrial, sinó també integrar positivament als empleats i a la resta de 'stakeholders' és aquesta transformació".