El sindicat UGT ha celebrat avui el seu 130è aniversari, i és ja el segon sindicat amb més longevitat d’Europa. A l’acte, celebrat a la seu d'UGT de Catalunya, hi han assistit diverses personalitats del món sindicalista i dels governs català i espanyol, entre els quals la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio i diversos consellers de la Generalitat.
Un acte que ha estat marcat per la reivindicació feminista i el reconeixement a les víctimes dels atemptats a Catalunya del 17 d’agost de l’any passat, dels quals farà un any el divendres que ve. En aquest sentit, al començament de l'acte s'ha dedicat un minut de silenci a les víctimes dels atemptats, i s'ha denunciat l'"existència d'atacs terroristes, que desgraciadament encara succeeixen el segle XXI", en paraules de la secretària general d'UGT, Cristina Antoñanzas.
La necessitat d'un sindicat "més feminista"
Fent un repàs de la història del sindicalisme i la UGT, Antoñanzas ha assegurat que "sabem que desenes de dones han estat sindicalistes i lluitadores anònimes. Volem més feminisme, dins i fora del sindicat. El futur serà amb les dones o no serà". Una reivindicació que no és d'estranyar, ja que la diada de l'1 de maig, el Dia del Treballador, ja va anar marcada per la reivindicació feminista, arrel de l'agressió masclista de La Manada.
En aquest sentit, la ministra ha assegurat que “ens cal un sindicalisme feminista: més dones però també més visibilitat. Les organitzacions sindicals volen comptar amb la opinió i les propostes de les dones feministes", ha asseverat Valerio.
El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha seguit l'argument afirmant que "el feminisme hauria de ser un valor de qualsevol sindicalista: la lluita contra l’abús, l’assatjament sexual, i l'assoliment de la igualtat". Alhora també ha destacat la necessitat de respectar els drets LGBTI, i ha denunciat els actes xenòfobs i racistes que encara es donen dia a dia.
El discurs polític
La ministra de Treball ha aplaudit la feina dels sindicats i també la del govern, fent al·lusió al seu ministeri com "el ministeri de les persones". Alhora, ha assegurat que des del govern "hem de reinventar el vaixell del ministeri", i ha fet referència a la moció de censura de l'1 de juny a Mariano Rajoy com una oportunitat. "Amb el nostre govern hi ha moltes possibilitats de canvi; amb l’anterior les possibilitats eren 0".
Pel que fa a les mesures de govern que pretén implantar el PSOE, Valerio explica que "pretenem reduir la temporalitat dels contractes, la discriminació de qualsevol tipus, l'explotació als joves, etcètera". Per fer-ho, "incrementarem el nombre d’inspectors i subinspectors de treball fins als 833 (22% més), des d’ara fins el 2020, i fomentarem l’ocupació de qualitat", ha promès.
Álvarez ha respost a la ministra asseverant que "el país no té temps, la gent necessita solucions ja. És veritat que el seu és un govern que acaba d’arribar, però els problemes no acaben d’arribar, fa temps que hi són".
Amb tot, la política catalana i les tensions amb el govern espanyol no hi han tingut cabuda, ja que no se n'ha fet cap menció.
130 anys d'UGT
El 12 d'agost de 1888 es va fundar a Barcelona la Unió General de Treballadors (UGT), el sindicat més antic d'Espanya i actualment el segon amb més trajectòria d'Europa. Es va crear en un congrés fundacional que aprovaria els primers estatuts i que va escollir com a primer president a Antonio García Quejido.
Actualment, 130 anys més tard i amb diversos èxits aconseguits, com la jornada laboral de 8 hores o el dret a vacances, el sindicat -actualment dirigit per José María Álvarez- continua la seva lluita amb una nova etapa en reivindicació per la recuperació dels drets laborals perduts durant la crisi, contra les retallades en pensions i, sobretot enguany, marcat per la reivindicació feminista a favor de la igualtat dels drets de les dones.