El nombre d'aturats registrats a les oficines dels serveis públics d'ocupació va baixar en 27.027 desocupats a l'octubre en relació amb el mes anterior (-0,9%), la seva reculada més important aquest mes dins de la sèrie històrica, gràcies, sobretot, al comportament del sector serveis i de l'agricultura.
Després d'aquesta caiguda, que posa fi a tres mesos consecutius d'ascensos, el nombre total d'aturats es va situar en finalitzar l'octubre en 2.914.892, la xifra més baixa d'un octubre des del 2008, segons dades publicades aquest dijous pel Ministeri de Treball i Economia Social. Tradicionalment, octubre és un mes en què sol pujar la desocupació per la fi de la campanya d'estiu. Des de l'inici de la sèrie històrica comparable el 1996, l'atur ha augmentat sempre a l'octubre llevat del 2021, quan va baixar en 734 persones, molt menys del que ha baixat l'octubre del 2022.
Descens de 6.322 persones a Catalunya
L'atur registrat baixa en 6.322 persones a l'octubre a Catalunya, un 1,8% menys, i trenca la dinàmica de tres mesos a l'alça que va iniciar al juliol. Segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social, el nombre d'aturats és de 347.996, la xifra més baixa en aquest mes des del 2007. En comparació amb l'octubre de l'any passat, el total de desocupats ha caigut en 29.964 persones (-7,9%). Es tracta del tercer mes d’octubre en què l’atur disminueix des de l’any 2007 i el del 2021 però ho fa amb la caiguda mensual més intensa registrada en aquest mes de la sèrie històrica. Les afiliacions han pujat per segon mes en 4.031 persones (+0,11%), segons les dades del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social.
Millora també la construcció
Des del Ministeri de Treball han destacat que les bones dades cal posar-les en compte en un mes, el d'octubre, on tradicionalment l'atur pujava, però ara es trenca amb la tendència dels treballs estacionalitzats com els serveis, però també l'agricultura anteriorment citada i, fins i tot, la construcció. Així doncs, consideren que la nova reforma laboral trenca amb aquesta tendència i els contractes, en un 45,7%, són fixes. "Es multiplica per cinc aquesta dada que en aquest mes no era així en els darrers temps". D'altra banda, si ens centrem en el sector de la construcció, el 74% dels contractes són indefinits: "Es trenca amb el monocultiu i s'incorpora l'estabilitat en llocs impossibles".
Si ens centrem per gènere, també disminueix l'atur tant en homes com dones. Especialment i, lligat als serveis, l'atur femení també disminueix ja que tampoc es lliga l'ocupació al moment, sinó a l'estabilitat que es considera que s'ha aconseguit: "S'ha reduït la taxa de temporalitat en pràcticament 6,5 punts". Per comunitats, Galícia, Extremadura i el País Valencià són les qui han notat més la reducció de la temporalitat.
Qüestionada l'aplicació dels Next Generation
En paral·lel, la vicepresidenta Nadia Calviño ha descartat que Brussel·les imposi cap càstig a l'Estat per la lentitud en el desplegament dels fons europeus: "Nosaltres estem complint totes les fites i objectius. Estem finalitzant la preparació de la tercera sol·licitud de pagament, i Espanya és el país que va més avançat", ha dit.
Pel que fa a les mobilitzacions de CCOO i UGT d'aquest dijous per demanar millors salaris, Calviño ha apuntat que els agents socials s'han comportat durant aquests anys amb "una gran responsabilitat" i "espero que puguem seguir treballant a les pròximes setmanes, juntament amb la patronal, perquè d'aquí a final d'any puguem tenir un pacte de rendes que ens doni un marc adequat que garanteixi un augment salarial adequat i una moderació dels marges empresarials que garanteixi estabilitat i confiança". "Seria una notícia molt positiva que hi hagués acord entre els agents socials", ha conclòs.
Un altre aspecte que s'ha destacat en la valoració de les dades sobre ocupació, de moment, el ministeri de la vicepresidenta Yolanda Díaz descarta tirar endavant l'estatut del becari fins que la patronal CEOE no participi del diàleg social. Cal recordar que el gran repte que, de moment compte només amb el vistiplau dels sindicats, és trencar amb les pràctiques extracurriculars per combatre el frau i incorporar aquest perfil de becaris a la cotització social. Des del ministeri tampoc es posicionen ni avancen cap data sobre la possibilitat de marcar un nou salari mínim a curt termini i es justifiquen a una entesa de diferents col·lectius per tirar endavant aquests dos reptes.